Prea repede suntem gata sa facem procese de intentie, sa judecam ceva ce nu s-a petrecut inca, in schimb uitam complet sa gasim responsabilii pentru daune deja produse.
Si fiindca tot flutura ministrul Culturii steagul "banului public", a calculat vreodata ministerul pe care il conduce ce pierderi a inregistrat pana acum prin proasta administrare a Castelului Bran? Fiindca daca extindem intrebarea la toate celelalte muzee pe care le-a avut sau le mai are inca in subordine, sumele s-ar putea dovedi astronomice.
E limpede ca statul roman nu are capacitatea - a dovedit-o pana acum in ani de zile - de a exploata inteligent comoara care este Castelul Bran. Atunci de ce sa nu faca asta Consiliul Judetean Brasov sau chiar o persoana privata? Desigur, asta nu inseamna ca trebuie sa se inghita primul pret aruncat pe masa, ci ca e nevoie de negocieri aplicate, de discutii cu argumente si cifre. Dar, se pune problema, are statul roman specialistii care sa alcatuiasca business-plan-uri pentru ca Branul sa aduca profit? Sau macar, are avocatii care sa stie sa negocieze o vanzare de o asemenea importanta?
In toate aceste cazuri iese la iveala neputinta acestei alcatuiri schioape care este statul roman, in cultura, dar nu numai. Un stat sprijinit pe oameni prost platiti, nemotivati profesional si, adesea, incompetenti. In vreme ce adevaratii specialistii sunt fie plecati din tara, fie angajati in mediul privat, pierderile se tin lant, platite fiind din buzunarul nostru, al tuturor. Dar cui sa-i pese de repararea sistemului? In nici un caz celor care, aflati in functii temporare, nu cauta decat sa-si repare propria imagine, profitand de fiecare dezbatere publica pentru a-si plasa discursurile gaunoase. Aceasta "joaca de-a patrimoniul" din ultimele zile nu e decat o dovada in plus. cristina.modreanu@gandul.info
Cristina MODREANU