Jean Rouaud a fost personajul evenimentului literar al anului 1990 prin castigarea celui mai important premiu literar francofon, Premiul Goncourt. Acesta i-a fost atribuit pentru Campurile de onoare, primul sau roman si primul volum dintr-o trilogie autobiografica.
Romanul descrie, intr-o forma fictionala, experienta mortii parintilor autorului, aici transpusa in perioada celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Cartea a avut un succes rasunator, iar Jean Rouaud a devenit un scriitor celebru, astazi fiind unul dintre cei mai importanti scriitori francezi contemporani. „Campurile de onoare” a cunoscut inclusiv o versiune de benzi desenate si o alta in alfabetul Braille.
Nascut in Campbon, in Loire-Atlantique, pe 13 decembrie 1952, Jean Rouaud, un admirator al lui Paul Claudel si Paul Eluard, incepe prin a scrie poezii si cateva piese de chitara in adolescenta. Primul sau text, o piesa de teatru care nu a fost publicata, a fost scris la varsta de nouasprezece ani. Dupa un master in literatura la Nantes, scriitorul s-a alaturat echipei de redactie a editorialului Presse-Océan, dupa care s-a mutat la Paris pentru a lucra mai intai intr-o librarie, apoi ca vanzator de ziare la un chiosc.
Succesul primului sau roman il determina sa se dedice in totalitate scrisului. Saga familiei - care depaseste acum trilogia - continua urmatorii ani cu Des hommes illustres (1993), un roman dedicat tatalui sau, Le monde à peu près (1996), un volum despre adolescent sa, si Pour vos cadeaux (1998) si Sur la scène comme au ciel (1999), doua romane dedicate mamei sale.
Din 1990, Rouaud a scris 19 carti, romane, piese de teatru sau eseuri. Volumele scriitorului au fost traduse in 28 de tari din lume, intre care SUA, Israel, Japonia, Estonia sau Vietnam.
Jean Rouaud a scris, de asemenea, doua texte scurte, in 1996: Le paléo circus, o fantezie poetica despre picturile rupestre de la Lascaux, si Roman-Cité' Promenade à la Villette, ambele scrieri privind istoria si cultura franceza. Jean Rouaud este si un cronicar remarcat in presa scrisa. A publicat constant in cotidianele Le temps si Libération. Din noiembrie 1999 pana in aprilie 2001 a publicat, de asemenea, in paginile revistei L'Humanité, oferind texte saptamanale care urmeaza sa fie grupate in colectia La désincarnation (2001).
De-a lungul anilor, Rouaud isi dezvolta latura artistica. In 2007 a scris scenariul pentru editia de benzi desenate dupa Moby Dick, iar in 2008 a publicat La fiancée juive, o colectie de opt texte scurte si un poem, versuri de piese blues care sunt, de asemenea, gasite pe un CD distribuit cu cartea, compus si interpretat de Rouaud insusi.
Sursa foto: fnac.com
A.I.
Noiembrie 2016