Jean-Baptiste Joseph Pater (29 decembrie 1695 - 25 iulie 1736), pictor si grafician francez.
A fost singurul elev al lui Watteau de care acesta a fost destul de apropiat. Se spune – desi este cel mai probabil o simpla legenda - ca maestrul l-ar fi dat afara pe Pater din atelier, temandu-se ca elevul sau il va pune in umbra prin talent. A existat clar un conflict, dar nu se cunosc totusi cauzele exacte, dar cei doi s-au impacat cu putin timp inainte de moartea lui Watteau. La fel ca si celalalt elev si imitator al lui Watteau, Lancret, Pater a repetat stilul si maniera de lucru a a maestrului sau, pictand acelasi “fetes galantes” intr-un fel stereotip, dar la moda.
Nascut la Valenciennes, a fost initial elevul lui Jean-Baptiste Guide, dar si al tatalui sau, Antoine Pater, sculptor. Antoine Watteau pictase un interesant portret al acestuia, si se pare ca Jean-Baptiste a plecat la Paris pe urmele viitorului sau maestru, in jur de 1710. A devenit acolo elevul lui Watteau, care avea sa-l influenteze decisiv, dar in scurt timp caracterul imposibil al lui Watteau a provocat o lunga ruptura.
Pater a mai ramas pentru un timp la Paris, pentru a se intoarce la Valenciennes in 1715 sau 1716, lucrand ca artist independent pentru un timp. Revine in capitala Frantei in 1718, si se pare ca relatiile cu Watteau se imbunatatisera, pentru ca a lucrat pentru unii dintre clientii acestuia, precum negustorii de arta Pierre
Sirois si Edme-Francois Gersaint, dar si pentru colectionarul Jean de Jullienne.
In primavara lui 1721, cu putin timp inainte de moartea lui Watteau, acesta l-a chemat pe Pater la Nogent, langa Paris, pentru o impacare adevarata si pentru a-i cere ajutorul in completarea unor compozitii. Se pare ca maestrul l-a invatat pe elevul sau preferat si anumite trucuri si tehnici, pe care Pater avea sa le transmita mai departe elevilor sai.