Intre 26 si 29 aprilie, in cadrul proiectului Primavara Culturala Bucuresteana, s-a desfasurat cea de-a doua editie a festivalului "Jazzy Spring". Nume importante ale jazz-ului romanesc si international s-au regasit in programul din acest an, asadar, o muzica de o extraordinara calitate, in ciuda prea slabei popularizari a evenimentului. Pe langa concerte, lansari de carte si de CD-uri, workshop-uri, jamsession-uri, o expozitie cu afise de tematica de jazz...
Prima seara a festivalului s-a deschis cu un recital al cunoscutului trio Janice Harrington, considerata Doamna Blues-ului si a Gospel-ului in Europa, care a reusit sa aduca o mare parte a publicului pe scena, (intr-o incercare de infratire a gospelului cu hora traditionala), ea venind insotita de muzicienii americani Ricky Cotton, la pian si Tommie Harris, la baterie. Seara a continuat cu recitalul extraordinar al pianistului Mircea Tiberian, alaturi de contrabassistul Chris Dahlgren si percutionistul John Betsch, un trio reunit la initiativa lui Mircea Tiberian. Pe scurt, o poveste deschisa undeva intre melodie si sunet, acolo unde ritmul se transforma in energie si forma speciala de comunicare... La final, un invitat surpriza, Liviu Butoi.
In cea de-a doua seara au evoluat Cristian Soleanu Quartet si in cea de-a doua parte grupul Horizon impreuna cu saxofonistul Antonio Hart. In pauza dintre cele doua recitaluri a avut loc lansarea proiectului multimedia initiat de Mircea Tiberian "Dark" - o altfel de carte. Manifestarea de sambata s-a deschis cu recitalul solo al lui Joey Baron, unul dintre cei mai cunoscuti percutionisti de jazz din intreaga lume. O forta nemaipomenita de a transmite sunetul, o intalnire cu un alt fel de istorie a muzicii. In finalul recitalului, Joey Baron l-a invitat pe scena pe muzicianul Mircea Tiberian pentru cateva momente de improvizatie, intr-un excelent duet ad-hoc. Seara s-a incheiat cu un alt recital extraordinar, grupul Hierogliphycs si cei doi invitati speciali, percutionistul Barry Altschul si violonistul Mark Feldman. Primul, considerat o adevarata legenda a percutiei mondiale, a cantat alaturi de mari muzicieni ai lumii precum Chick Corea, Lee Konitz sau Hampton Hawes. In ceea ce-l priveste pe Mark Feldman, el este considerat astazi unul dintre cei mai buni violonisti improvizatori din lume.
Ultima seara a fost incheiata de recitalul Ancai Parghel, iar in deschidere au fost decernate premiile (cum altfel decat simbolice?!) ale jazz-ului romanesc pe 2006, eveniment gazduit de "Jazzy Spring". Juriul a fost format din Florian Lungu, Bedros Horasangian, Oltea Serban Parau, Anca Romeci, Mirela Stoenescu, Alexandru Sipa si Alex Vasiliu. Au fost sase categorii si cate trei nominalizati pentru fiecare dintre ele. Premiul pentru debut i-a fost acordat lui Lucian Nagy. Pentru albumul anului premiul a fost castigat de "Joy of Life" (Petrica Andrei, Decebal Badila, Vlad Popescu Trio), iar cel pentru cel mai bun grup al anului de Soleanu Quartet. Premiul pentru compozitie de jazz si aranjament muzical i-a revenit lui Florin Raducanu, iar cel pentru muzicologie lui Mircea Tiberian, directorul artistic al festivalului. Muzicianul anului a fost desemnata Anca Parghel, iar premiul de excelenta i-a fost acordat anul acesta Aurei Urziceanu (foto).