Cu prilejul zilei nationale a Lituaniei, Ambasada acestei tari la Bucuresti a organizat in seara de 19 februarie a.c. un concert la Sala Amfiteatru a Teatrului National din Capitala "concert destinat exclusiv invitatilor "grupul oaspete fiind prezent in fata fanilor romani ai genului in seara urmatoare (20 februarie) la Art Jazz Club din proximitatea Galeriilor "Orizont".
Lithuanian Jazz Trio reuneste personalitati interpretative pregnante, atat saxofonistul pianist Vytautas Labutis, cat si basistul compozitor Leonid Shinkarenko si bateristul cantaret Arvydas Jofe vadindu-se incontestabil drept virtuozi ai instrumentelor pe care le stapanesc cu aplomb. Desi pusa sub semnul insolitului, originalitatea frapanta a demersului lor cucereste prin culoare, energie si coerenta, pigmentate nu o data cu tente de umor si autopersiflare. Creativitatea celor trei muzicieni se doreste subsumata unor arhitecturi sonore complexe, foarte bine articulate, urmand unor laborioase cautari si eforturilor de ameliorare a punerii lor in pagina interpretativa. Rezultanta oferita auzului apare mai cuprinzatoare decat aceea a unui trio obisnuit, grupul apeland cu succes la auxiliare electro-acustice "cutia cu efecte aditionata chitarei bas, laptop-ul si claviatura manuite de saxofonist, percutia electronica venind in completarea arsenalului instrumentelor bateriei. Programul de recital a alaturat compozitii semnate mai ales de basistul Leonid Shinkarenko, "Pinocchio", "Donit Care", "Remembrance", "Open A Door", creatii de grup precum cea intitulata iSand, Sand, Sand, Around..." si doar intr-o mica masura interesante reinvesmantari ale unor teme-standard notorii precum "Caravan" sau iWhen The Saints Go Marchini In".
Mesajul muzicii lor, valorificat printr-o tehnica instrumentala apreciabila, ocoleste cu buna-stiinta drumurile batatorite, facand trimiteri la varii specii stilistice si domenii ale expresiei, fie ele recursul la blues, ritmuri si sonoritati latine, lirismul baladelor ori un anume expresionism contemporan investit cu accente parodice. Fiecare piesa din program s-a dorit si a reusit a fi o entitate expresiva in sine, in care sectiunile premeditate, atent slefuite, s-au imbinat armonios cu pasajele improvizate spontan. Varietatea limbajului muzical a cucerit deopotriva prin momentele performante in care, de pilda, Vytautas Labutis a cantat concomitent la saxofonul alto si la pianul electric ori la doua saxofoane simultan, Leonid Shinkarenko a folosit dezinvolt in tehnica dublelor si triplelor coarde, iar Arvydas Jofe si-a ritmat incisivele interventii vocale cu alerte si involburate formule percutante, impresionand prin independenta mainilor si a picioarelor. Astfel ca in fiecare secunda interesul auditoriului a fost suscitat printr-un evantai al policromiei sonore mereu surprinzator. Talentul, experienta si debordanta inventivitate dovedite de muzicienii lituanieni au fost argumentele unor prestatii legitimand din plin aplauzele publicului!