Slovacia ultimilor ani a dobandit o reputatie turistica temeinica si vei intelege de ce, petrecand doar cateva zile in statiunea montana Jasna. Urmand intaia data calea ce urca pe Valea Demanovska, esti cuprins de sentimentul ca ajungi in cine stie ce colt salbatic, uitat de lume din Muntii Tatra Josi. Insa dupa cateva ceasuri de urcus, la capatul acestui drum se dezvaluie una dintre cele mai fascinante destinatii de iarna din Slovacia.
Jasna este un sat, dar nu in intelesul traditional al cuvantului, neavand legaturi cu agricultura si pastoritul, ci unul modern in care economia locala se intemeiaza pe servicii. Gratie imprejurimilor remarcabile zona a fost clasificata intre atractiile turistice de categoria I, cu importanta internationala.
Statiunea Jasna este deschisa pe toata perioada anului. Fiind o statiune “satelit” a orasului Lipovsky Mukulas, exista o multitudine de locuri in care puteti inopta. Dar cand cautati un loc de cazare avantajos, ar fi bine sa nu luati in considerare doar pretul camerei ci si obiectivele pe care vi le-ati propus.
Vara, primavara si toamna vizitatorii se bucura cu precadere de drumetii, pe jos sau cu bicicleta, pe traseele marcate. In ciuda numelui pe care il poarta, muntii nu sunt tocmai “josi”, varfurile depasind adesea altitudinea de 2000 m.
Statiunea de sub varful Chopok se imparte in patru atractii principale: Chopok Nord Zahradky, Jasna, Otupne si Chopok Sud. Partiile totalizeaza 29 km lungime si au grade diferite de dificultate, astfel incat oricine sa se declare multumit de vizita. Exista chiar un parc snowboard cu acces liber, amenajat pentru snowboarderi si schiori freestyle.
Lifturile si telecabinele pornesc de la 1050 m pana la 1830 m altitudine in nord, si 2000 m in sud. Pentru cei mici au fost amenajate 6 lifturi. Bunele conditii pentru desfasurarea sporturilor de iarna se asigura cu 96 tunuri de zapada, care acopera circa 12 km din pistele majore. Orice iubitor de sporturi extreme va aprecia existenta celor trei zone freeride unde pot da frau liber imaginatiei si adrenalinei.
Latura sudica a varfului Chopok dispune de o capacitate de 3990 de persoane pe ora, cu 2 telescaune si 4 lifturi. Regiunea Liptov merita cunoscuta si prin prisma atractiilor culturale, a spa-urilor, piscinelor termale sau a celorlalte obiective. Valea Demanovska dolina este faimoasa pentru doua pesteri, ambele deschise publicului larg: Pestera Libertatii si Pestera de Gheata.
Merita de asemenea specificate: Vaile Prosiecka dolina si Kvacianska dolina, cascada Lucky, biserica Evanghelica din lemn din satul Svaty Kriz (care a fost adusa intre 1974-82 de la Paludza) si Bielz Potok, o rezervatie monument a arhitecturii folclorice intrata in Patrimoniul UNESCO din 1993.
Sursa foto:
enjoyslovakiatours.com/enjoy-tours/skiing/jasna
I. C.
editor artline.ro