Jaroslav Seifert, scriitor, poet si jurnalist ceh, s-a nascut pe 23 septembrie 1901 intr-o familie de muncitori din Zizkov, o suburbie a orasului Praga. Dupa terminarea studiilor secundare, Seifert se dedica scrisului si jurnalismului.
A publicat prima sa colectie de poezii, "Mesto v slzach" (Orasul in lacrimi), in 1921. Istoria si alte aspecte ale Cehoslovaciei au fost cele mai folosite subiecte in poezia sa. In "Zhasnete Svetla" (Imbracata in lumina, 1938) Seifert a scris despre acordul Munchen prin care o parte din Cehoslovacia a fost anexata Germaniei.
Seifert este autorul a peste 30 de volume de poezie, a colaborat la mai multe reviste si a scris literatura pentru copii si memorii. In anii 1980 si '90 multe dintre operele sale au fost traduse, inclusiv "Vejir Bozeny Nemcove" (Evantaiul Bozenei Nemcova,1940) si "Halleyova kometa" (Cometa Halley, 1967).
Editeaza revistele Rovnost, Srsatec si Reflektor, si pune bazele miscarii artistice Devetsill. A fost membru al Partidului Comunist cehoslovac pana in 1929, cand Jaroslav Seifert a fost exclus din partid impreuna cu alti scriitori de stanga ce au semnat un manifest impotriva conducerii Partidului Comunist condus de K. Gottwald.
In 1966 i se atribuie titlul de Artist al Poporului si functia de presedinte al Uniunii Scriitorilor cehoslovaci, iar in 1984 devine primul ceh care a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatura.
Opera scriitorului este intregita de poemele: Sama laska (Numai dragostea, 1923), Na vlnach TSF (Pe undele TSF, 1925), Slavík zpiva spatne (Privighetoarea canta fals, 1926), Postovni holub (Porumbelul calator, 1929), Ruce Venusiny (Mainile lui Venus, 1936), Kamenný most (Podul de piatra, 1944), etc.
Jaroslav Seifert se stinge din viata pe 10 ianuarie 1986 la Praga.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro