Jan Verkolje Sr. (9 februarie 1650 - 8 mai 1693), pictor baroc olandez, gravor.
A fost timp de sase luni elevul lui Jan Andrea Lievens, completand in aceasta perioada mai multe compozitii mitologice si scene de interior lasate neterminate de Gerrit Pieterszoon van Zijl. S-a casatorit la Delft in 1672 si un an mai tarziu devenea membru al Ghildei Sf Luca din oras, fiind si decanul acesteia intre 1678 - 1688.
Lucrarile sale precum Mesagerul (1674) sau Cuplul elegant (1674) au fost influentate mai ales de Gabriel Metsu sau Gerard ter Borch II. Un artist de succes, a realizat portrete care se vindeau pentru sume importante si erau foarte apreciate pentru eleganta stilului si atentia acordata finisarii, intr-un stil mai elaborat decat cel folosit de alti artisti. A fost si un reputat gravor. Se pare ca pentru o perioada a locuit la Londra, unde a realizat o serie de gravuri dupa tablourile unor artisti londonezi ai vremii.
In spiritul traditiei olandeze, Jan Verkolje era pasionat de observarea vietii si lumii fizice, incercand sa creeze compozitii cat mai realiste, inspirate de scene din viata cotidiana. Lucrarile sale si-au gasit cumparatori mai ales in mediile protestante din Olanda, care preferau astfel de scene in defavoarea celor religioase si mitologice.