Jan Theodoor Toorop (20 decembrie 1858 - 3 martie 1928), pictor simbolist olandez.
Nascut in Java, si-a inceput studiile in Delft, continuandu-le apoi in Amsterdam, la Rijksakademie. Obtine o bursa, care ii permite sa plece la Academia din Bruxelles, unde intra in grupul Les Vingt, alaturi de artisti precum Khnopff, Ensor sau de Groux, care ii vor fi si buni prieteni. Acest grup ar fi trebuit sa evite juriul Salonului Oficial, organizandu-si propriile expozitii. In timp ce criticii locali deplangeau decaderea artei belgiene, avangarda franceza sprijinea ideie grupului. Mai mult, Van Gogh insusi a fost surprins cand a primit in 1890 invitatia de a li se alatura, declarand ca nu este atat de bun ca acesti tineri artisti belgieni.
In 1886 Toorop pleaca la Londra, unde il cunoaste pe Whistler. Sub influenta acestuia descopera stilul pre-rafaelit si este fascinat de ideile lui William Morris.
Din 1890 incepe sa lucreze intr-un stil propriu, profund marcat de simbolism, cu elemente indoneziene. Doi ani mai tarziu organiza prima expozitie olandeza a lucrarilor lui Van Gogh, una dintre principalele sale influente artistice. Din 1905, dupa convertirea la catolicism, incepe sa realizeze in principal compozitii cu teme religioase, intr-un stil mai simplu si cu o tehnica apropiata de poantilism.
A fost un pictor foarte popular in Olanda, lucrarile sale fiind foarte cautate de colectionari, in timp ce copiile erau foarte apreciate de cei din clasa de mijloc, fiind intalnite in multe locuinte.