Insa Audubon, pe atunci unul dintre artistii cunoscuti, dar fara a fi considerati maestri in viata, era nu doar sincer, dar mai ales hotarat sa isi duca ideea la bun sfarsit. Mai rar in ulei, adesea in acuarela si pasteluri, in lipsa lor in guasa, creion si carbune, chiar si in cerneala, pret de mai multi ani Audubon a parut ca uita de toate pentru aceasta idee. Si, cand nimeni nu mai credea ca este posibil, incepea publicarea capodoperei sale, The Birds of America.
Nascut in 1785 ca Jean Rabin, fiul unui bogat ofiter al Marinei franceze cu proprietati in colonia Saint Domingue (astazi Haiti) si o poveste de viata ce putea inspira un roman pasionant, cu numerosi frati si surori din legaturile locotenentului Jean Audubon, viitorul artist era pasionat inca din copilarie nu doar de pictura si desene, dar mai ales de pasarile exotice pe care le descoperea in spatiul copilariei, si cand familia se va muta in Philadelphia, prin 1789, interesul pentru ornitologie va deveni repede, in buna masura cu incurajarea tatalui, o adevarata obsesie.
Se muta in apropiere de Nantes, in Franta, impreuna cu familia sa, si i se schimba numele in Jean-Jacques Fougere Audubon, insa pictorul va pleca la varsta de 18 ani inapoi in Statele Unite. Era in 1803, adopta o versiune mult mai potrivita si devine John James Audubon, tanar artist hotarat sa cucereasca lumea artistica americana. Cu orice pret.
Birds of America
Pasarile din America il fascinasera inca din adolescenta, asa ca incepe sa le cerceteze cu seriozitatea unui ornitolog profesionist (va descoperi in timp 25 de specii noi), inventeaza tehnici pentru a surprinde cat mai realist exemplarele, le studiaza comportamentul, deseneaza, schiteaza, umple caiete dupa caiete de note, si din fericire sotia sa este mereu alaturi de artist si il sprijina.
Nu calca pe urmele tatalui, nu este interesant de afaceri si bani, isi deschide dintr-un elan romantic un muzeu cu animale impaiate, oua de pasari, este pasionat de taxidermie si nu il vom gasi in saloane si la vernisaje, ci in natura sau in muzee de istorie naturala. Incearca pana la urma sa intre in afaceri, fara prea mare succes, ani de zile va fi la un pas de faliment si depinde de sprijinul material si moral al sotiei, castigandu-si existenta ca angajat temporar in muzee, pictor amator, desenator si portretist. Insa ideea unei enciclopedii a pasarilor din America este in continuare marea sa obsesie, materialul este in buna masura scris si mai ales pictat sau desenat, dar un calcul simplu ii demonstreaza ca nu are nicio sansa. Publicul american, desi apreciaza operele lui Audubon, nu este interesat sa contribuie. Lipsesc banii, editura care sa incerce un pariu atat de riscant, sprijinul din orice directie ar veni.
Dezamagit, chiar furios, pictorul ornitolog pleaca in Anglia in 1826, iar reactia generala este de entuziasm. Si ceea ce parea o nebunie incepe sa devina realitate, iar prima editie din Birds of America incepe sa fie publicata in fascicule, in total 435 de imagini colorate manual in acuarela, peste 700 de specii diferite, un proiect costisitor (peste 115 000 de dolari, aproximativ doua milioane astazi) acoperit cu greu de Audubon din cele mai diverse surse. Abonamente, expozitii, comenzi pentru lucrari in ulei, colaborari, iar imaginile aveau sa fie insotite de text pret de 13 ani, pana in 1838.
A fost una dintre cele mai importante carti pentru ornitologie si visul unui artist care isi dedicase practic intreaga viata pasiunii sale. Au existat, se pare, in jur de 200 de seturi complete, pentru ca destui dintre cei interesati nu au cumparat toate imaginile, iar altii au preferat doar cele cinci volume de texte si studii aparute in Edinburgh in 1831-1839.
Poate ca multi se asteptasera ca Audubon sa renunte repede la proiectul sau, eventual sa prezinte la vernisaje lucrarile, sperand ca vor fi cumparate de colectionari si muzee, insa pictorul mersese mult mai departe. Influenta sa asupra ornitologiei a fost imensa in epoca, si felul in care a ales sa reprezinte pasarile in capodopera sa a devenit repede un model imitat si copiat de noi si noi generatii. Insa pentru James John Audobon esential a fost sa dovedeasca intregii lumi ca isi poate indeplini visul.
Foto: amazon.com, auduboneditions.com, birdwatchingdaily.com
Decembrie 2016