Dramaturgul spaniol Jacinto Benavente, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1922, s-a nascut pe 12 august 1866 la Madrid. Absolva liceul in anul 1882 si se inscrie la Universitatea Centrala din Madrid pentru a studia dreptul, dar dupa moartea tatalui sau, renunta la studii pentru a se dedica literaturii.
In 1899 devine redactor la revista "Vida Literaria", iar mai tarziu scrie si pentru ziarul "El Imparcial" din Madrid. A inceput cariera de dramaturg in anul 1892 cu o colectie de piese sub titlul "Teatro fantastico", fiind urmata de o carte de poezii, "Versos" (Versuri), si de o culegere de nuvele.
Ulterior, au aparut scrierile "Cartas de mujers" (Scrisori de femei), "Gente conocida" (Oameni cunoscuti, 1896) si "La comida de las fieras" (Hrana fiarelor, 1898). Primul succes l-a avut insa cu piesa "El nido ajeno" (Cuibul strain, 1894).
Dramaturgia lui Benavente contine aproape toate genurile: tragedie, comedie, drama si farsa. De-a lungul vietii sale a scris peste 170 de piese de teatru, multe dintre ele fiind scrise la cererea celor mai faimoase trupe teatrale din vremea aceea, lucru care ii aduce in scurt timp celebritatea.
Lucrarile sale au fost traduse in principalele limbi europene si au fost reprezentate pe scena mai multor tari. A avut succes si cu operele: La noche del sabado (Sambata noaptea, 1903), Rosas de otono (Trandafiri de toamna, 1905) si Los intereses creados (Interesele create,1907), fiind considerate capodopera sa.
De asemenea, Benavente a publicat si poezii si povestiri. In 1912, Jacinto Benavente este ales membru al Academiei Spaniole. In urmatorii ani a primit o serie de premii nationale si internationale. Dupa moartea mamei sale, in 1922, pleaca in Statele Unite in calitate de director artistic al unei companii de teatru.
In aceasta calatorie primeste vestea ca a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatura. A obtinut acest premiu "pentru felul fericit in care a continuat ilustrele traditii ale dramei spaniole". Dramaturgul Jacinto Benavente a murit la Madrid, pe14 iulie 1954.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro