Invatase sa scrie si sa citeasca inca de la varsta de patru ani (se va dovedi de altfel un copil-minune), mai tarziu ii placea sa calatoreasca, nu ignora nici sporturile la moda atunci, era un pasionat fumator de pipa si a inventat mai multe limbaje, unele folosite pentru lumile in care se desfasurau romanele sale cu magicieni, hobbiti si elfi. Ceea ce insa fanii sai stiau mai putin era ca Tolkien nu fusese inca de timpuriu atras doar de literatura si filologie, dar si de arta, mai precis de pictura si desen, dovedind un surprinzator talent de grafician si realizand un numar deloc neglijabil de ilustratii pentru cartile sale.
Prefera sa lucreze in acuarela, alteori realiza doar schite si desene, insa de fiecare data nu erau doar surprinzator de reusite pentru un prozator care pretindea ca nu are pic de indemanare, dar cele care s-au pastrat si publicat sunt pline de farmec, eleganta si de un colorit surprinzator. Mai mult decat atat, par perfecte pentru atmosfera din romanele sale fantasy, si poate nu intamplator Tolkien era foarte pretentios si dificil cand venea vorba sa aleaga numele care sa picteze ilustratiile pentru Stapanul Inelelor sau Hobbitul. Erau nume pe care le-a acceptat, altele pe care le-a respins cu o violenta putin caracteristica pentru politicosul Tolkien, si niciodata nu revenea asupra deciziei. Lucrari in creion, schite, transpuneri pe hartie a unor scene celebre din romanele sale (cel putin pentru fanii de ieri si de azi), personajele devenite iconice, dar si un numar serios de peisaje si scene, deloc portrete, gen care pare ca nu il atragea pe scriitor.
Pentru cei care vor sa descopere mai multe despre Tolkien desenatorul exista si un volum interesant si cuprinzator, aparut la jumatatea anilor '90 ai veacului trecut si inca actual, interesant, anume "J. R. R. Tolkien: Artist and Illustrator" (1995), un titlu necesar daca deja ai citit si recitit trilogia, publicat de Wayne G. Hammond si Christina Scull. O biografie a graficianului Tolkien, cu o colectie de peste 200 de reproduceri, de la lucrari stangace de inceput, din anii copilariei (dar si acolo se simtea un talent nativ deloc de neglijat) la schite si acuarele pentru cartile sale.
Si nu doar pentru Stapanul Inelelor si Hobbit si-a imaginat Tolkien scenele, dar adesea le daruia copiilor sai picturi si desene, ilustratii, demonstrand nu doar o surprinzatoare pasiune pentru detaliu, dar si o intelegere a graficii de carte si a felului in care se incadra aceasta in pagina. De parca ar fi fost un artist plastic, un grafician de carte cu decenii de experienta.
Aceasta ipostaza a lui J.R.R. Tolkien ramane, din pacate, mult prea putin cunoscuta. A fost un grafician inzestrat, suficient de original pentru a atrage atentia si poseda un simt al reproducerii scenelor care incanta si astazi.
Din fericire Tolkien pastra cu grija nu doar ceea ce scria, dar si desenele sale, puse cronologic in plicuri mari, pe care le mai deschidea din cand in cand pentru a nota mici detalii si insemnari pe spatele foilor, cu atat mai importante ulterior pentru istorici si esteti.
Foto: brainpickings.org, tolkiengateway.net, openculture.com