Jerome Salinger
Jerome David Salinger s-a nascut la data de 1 ianuarie 1919 in Manhattan, New York. A fost un scriitor american, cunoscut mai ales pentru romanul "De veghe in lanul de secara" (The Catcher in the Rye, 1951). Ultima sa lucrare publicata a fost scrisa in anul 1965, iar in 1980, autorul a acordat ultimul sau interviu. In timpul liceului a inceput sa scrie povestiri si a reusit sa publice cateva la inceputul anilor 1940. In aceasta perioada a publicat si doua episoade din ceea ce avea sa devina "De veghe in lanul de secara": „Sunt nebun” si „Usoara rebeliune in afara Madison-ului”.
A urmat Academia Militara Valley Forge din Pennsylvania care l-a inspirat in descrierea Scolii Pencey din romanul "De veghe in lanul de secara". Apoi a participat la cel de-al Doilea Razboi Mondial si a fost marcat profund de evenimentele traite in aceasta perioada. Mai multe povestiri au fost inspirate de acestea.
In 1948 a publicat in revista "The New Yorker" povestirea „O zi perfecta pentru pestele-banana”. Trei ani mai tarziu a publicat romanul "De veghe in lanul de secara" care a fost foarte apreciat de public. Deoarece romanul l-a adus pe J. D. Salinger in atentia publicului, acesta s-a izolat dar a continuat sa publice alte scrieri dar intr-un ritm mai lent. La scurt timp s-a mutat in Cornish, New Hampshire, unde a continuat sa scrie opere pe care insa nu le-a mai publicat.
Dupa romanul "De veghe in lanul de secara" a urmat volumul Noua povestiri (1953), apoi Franny si Zooey (1961, continand o nuvela si o povestire), "Dulgheri, inaltati grinda acoperisului" si Seymour: o prezentare (1963, doua nuvele). Ultima sa lucrare publicata este nuvela „Hapworth 16, 1924”, aparuta in The New Yorker in data de 19 iunie 1965.
In limba romana, au aparut la Editura Polirom romanele: "De veghe in lanul de secara" (2002), Noua povestiri (2001), Dulgheri, inaltati grinda acoperisului si Seymour: o prezentare (2002) si Franny si Zooey (2002).
J. D. Salinger a murit la data de 27 ianuarie 2010, in New Hampshire.
foto: wikimedia.org
A.I.
editor artline.ro
27 februarie 2012