Editura Polirom a lansat in 2001 in cadrul seriei de autor J.D. Salinger unul dintre cele mai de succes volume ale acestuia, "Noua povestiri", care reuneste cele mai bune povestiri scrise de celebrul autor. Cunoscut mai ales pentru "De veghe in lanul de secara", cartea care a marcat mai multe generatii, a impus mode si l-a propulsat ca unul dintre cei mai importanti prozatori ai secolului XX, Salinger a ramas pentru toata lumea o enigma, mai ales dupa ce a ales sa se retraga din viata publica. Decizia a suprins si a dat nastere celor mai fanteziste zvonuri (nici nu mai are rost sa numaram de cate ori presa a anuntat moartea lui Salinger) ceea ce nu a stricat deloc vanzarilor. |
De ce a ales Salinger sa dispara din viata publica ? Cel mai simplu raspuns poate fi gasit prin citirea povestirilor din acest volum, in care fantasticul si absurdul isi gasesc locul firesc in cadrul vietii cotidiene a epocii scriitorului. Orase americane aglomerate, copii care invata care este ziua perfecta pentru pestii-banana, un om care rade si o sinucidere misterioasa si fara sens pentru cine nu adopta viziunea lui Salinger, certuri intre vechi prietene si simboluri dezvoltate in "De veghe... ", materialismul vulgar si ipocrit confruntandu-se cu puritatea descoperirii lumii de catre un copil, un univers fascinant si complex. Salinger a fost un inadaptat, asa cum afirma criticii, sau pur si simplu dezgustat de spectacolul mereu in schimbare al lumii, pe care il privea din ipostaza de Holden Caulfield batran ?
Povestirile, noua la numar, sunt stranii. Adesea cadrul, personajele, situatiile si dialogurile sunt perfect naturale, par desprinse dintr-o cronica de familie banala, pentru ca un detaliu neinsemnat sa deturneze naratiunea total. Sau daca acel detaliu lipseste undeva in fundal, invizibila, pluteste amenintarea unui dezastru, a unei tragedii sau dimpotriva se simte sufocanta iminenta unei explozii de entuziasm. Personajele marca Salinger sunt la fel ca toti ceilalti in aparenta, dar ascund ceva in adancurile lor, ca un animal care se zbate sa iasa la suprafata, o supra-constiinta care nu mai accepta jocul zilnic.
J. D. Salinger, Noua Povestiri, Editura Polirom, Colectia Biblioteca Polirom, Iasi, 2001