Izmir este al treilea oras ca marime din Turcia, dupa Constantinopol si Ankara, si principalul port la Marea Egee prin care se intretin raporturi comerciale cu celelalte state. La ultimul recensamant efectuat in 2008, orasul numara mai bine de 3 milioane de locuitori, majoritatea fiind cetateni turci.
Multa vreme orasul s-a numit Smirna si a fost in posesia grecilor, despre aceasta amintind putine lucruri in zilele noastre. Izmirul a intrat sub autoritate turceasca in 1922, dupa lungi dispute soldate cu pierderi de ambele parti. Orasul a ramas prin traditie drept locul unde s-a nascut Homer, poetul si rapsodul grec legendar caruia istoricii ii atribuie Iliada si Odiseea.
Se stie ca in Antichitate existau o multime de temple si cladiri aliniate de la poalele dealurilor spre portul de astazi. Cea mai importanta atractie arheologica vizitabila in Izmir se gaseste in districtul Namazgah si poarta denumirea de Agora. In apropiere, la nord, se inalta o bazilica bizantina, iar din loc in loc se pot remarca resturi de apeducte.
Apeductele romane au fost construite pe raul Kemer pentru a aproviziona orasul cu apa proaspata. Acestea dateaza de al sfarsitul epocii romane si au fost restaurate si folosite si de bizantini, selgiucizi si otomani. Astazi au mai ramas doar cateva portiuni dintr-un apeduct, la Sirinyer (fost Kizilcullu).
Deasupra orasului se ridica fortareata Kadifekale, “de catifea”, construita in secolul IV i.e.n. pe dealul Pagus (185 m), de catre Lysimachos, generalul lui Alexandru cel Mare. Potrivit legendei, generalul a adormit pe acest deal si a visat ca doua zeite i-au spus sa intemeieze un oras pe acele locuri, deoarece locuitorii sai vor avea o viata lunga si prospera. Generalul duce spre indeplinire acest vis in anul 302 i.e.n. Fortareata a fost insa distrusa de vreme si nu au mai ramas decat zidurile de aparare, construite de turci. Izmirul merita o vizita macar pentru placerea cumparaturilor prin bazar si mancarea orientala excelenta.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.