Ieri s-a incheiat cea de-a XV-a editie a Zilelor "Dan Merisca" ale Clubului UNESCO "Quasar", gazduite de Casa Studentilor si Muzeul Literaturii Romane, timp de trei zile.
O gala de filme SF si fantasy real, sesiuni de comunicari stiintifice, vernisajul unei expozitii de grafica, dar si un spectacol de sunet si lumina "Tehno-Dance Music Show" au reunit la Iasi iubitorii genului SF din tara. Printre invitatii de marca s-au numarat scriitorul Roberto Quaglia, vicepresedintele Societatii Europene de Science-Fiction, Dragos Fofirca, directorul Institutului Cultural European de la Chisinau, Mircea Nanu-Muntean (Suceava), Traian Badulescu (Bucuresti). Seara de simbata s-a incheiat cu un "cenaclu de noapte", consacrat "fantasticelor texte". Editia de anul acesta, construita in jurul tematicii "Seniorii Timpului", a avut ca teme de dezbatere: "Timp fizic, timp psihologic", "Realitate, mit, utopie", dar si "Cine mai scrie SF si fantasy?" si s-a incheiat cu un "Mic tratat de chirurgie temporala": "S-au strins citeva texte despre aspecte stiintifice, artistice si filosofice, legate de timp, pe care vom incerca sa le tiparim intr-o antologie", ne-a spus coordonatorul Clubului UNESCO "Quasar", George Ceausu.
Nu au lipsit nici lansarile de carti si reviste, fiind semnalate Statia pierzaniei, de China Mieville (Editura "Tritonic"), Registre de bord: Arca lui Noica, Luntrea lui Cioran, de Gabriel Mardare (Editura "Cronica"), Spatiul literar romanesc si "postmodernismul fara postmodernitate", de George Ceausu (Editura "Princeps Edit"), precum si primul numar din noua serie a Bibliotecii Nova - Buletin de teorie, critica si istorie a literaturii science-fiction si Revista Helion, (nr. 5/2006). Anul acesta, Premiul "Dan Merisca" a fost atribuit - post-mortem - lui Doru Pruteanu, iar Premiul "Marian Mihai" lui Stefan si Cristinei Ghidoveanu, pentru contributia in domeniul SF & F. Gina Popa