Dincolo de orice artist se afla omul, iar viata lui personala, iubirile lui, au devenit in zilele noastre cea mai buna modalitate de a atrage publicul. Pe de o parte, oamenii se instraineaza unii de altii, pe de alta parte, sunt tot mai interesati sa `traga cu ochiul` spre intimitatea altora. De unde si noua abordare a curatorilor de expozitii, care pun accentul pe culisele vietii chiar si atunci cand e vorba despre un artist destul de celebru ca sa atraga atentia prin simpla rostire a numelui lui.
Una dintre expozitiile cu cel mai mare succes anul acesta la Edinburgh : orasul european al festivalurilor, destinatie preferata a turistilor din intreaga Europa, mai ales in luna august : este aceea dedicata lui Picasso si numita `Fired with Passion` (`Picasso, aprins de flacara pasiunii`, intr-o traducere aproximativa).
Iar pasiunea nu se refera numai la pictura, la gravura, la desen sau la olarit, desi in toate artistul si-a exprimat creativitatea din plin. Ci mai ales la pasiunea cu care si-a trait viata, la femeile din viata lui, la intensitatea relatiilor pe care le-a avut, uneori in paralel, pe parcursul vietii sale sfarsite la 91 de ani.
Inca de la intrare, vizitatorul e intampinat de o harta a locurilor in care a trait artistul : Spania, Franta - dublata de panouri pentru fiecare deceniu din viata lui Picasso, incepand de la 19 ani de cand a izbucnit pasiunea lui pentru pictura.
Evenimentele personale : noile iubiri, nasterea celor patru copii ai lui, provenind din trei relatii : despartirile, crizele, sunt marcate cu date si ani, ca intr-un bizar arbore genealogic al intimitatii. Nimic frivol in etalarea acestei laturi ramase de obicei ascunse, totul e facut cu decenta si bun gust, fotografiile alese cu grija, iar `sentintele` astfel emise incat sa nu judece pe cei implicati. Viata lui Picasso e perfecta pentru o asemenea abordare, semanand pe alocuri cu o extraordinara aventura, traita cu o intensitate din care s-au nascut multe dintre operele lui.
De altfel, cateva desene si picturi portretizand femeile din viata lui fac parte din expozitie. Un alt colt in care vizitatorii se opresc mai multa vreme este acela in care o canapea este asezata in fata unui ecran pe care trec pe rand fotografii de epoca, cu Picasso aflat in momente personale: vacante cu familia, intalniri cu prietenii, vizite `de lucru` in ateliere ale artistilor populari, impreuna cu care a lucrat parte din lucrarile lui in lut, ce pot fi vazute alaturi.
E vorba mai ales despre o perioada speciala din viata lui Picasso, intre 1947 si 1961 cand a locuit si a lucrat in Vallauris, Spania si Cannes, Franta, alaturi de Francoise Gilot si cei doi copii ai lor, Claude si Paloma. Prietenia cu artistii francezi Jean Cocteau si Georges Braque, precum si cu celebrul fotograf Lee Miller si pictorul suprarealist, poet si istoric Roland Penrose sunt subliniate aici prin obiecte si fotografii care au apartinut acestora. Nu lipsesc citate din Picasso, ceramica, litografii si lucrari in metal produse de el in aceasta perioada a vietii. Pe un perete intreg e asezata o fotografie a artistului pictand cu lumina un personaj mitologic. Sclipirea din privirea acestuia are in ea ceva demonic.
Un spectacol colorat si divers, din care, odata extrasa suferinta femeilor parasite pe rand de artist si intamplarile de viata neplacute, cu distanta de rigoare, parca vezi cum s-a nascut opera care a marcat istoria artei lumii. Iar cand afli ca pentru aceasta expozitie s-au vandut mai multe bilete decat pentru toate celelalte expozitii de la National Museum of Scotland din Edinburgh, incepi sa intelegi ca viata unui artist conteaza aproape la fel de mult ca opera sa.