Italia este situata in mijlocul bazinului Marii Mediterane, ocupand Peninsula Italica propriu-zisa, o seama de insule si o parte continentala, cuprinzand Campia Padului si versantul sudic al Muntilor Alpi. Tarmurile Italiei sunt marginite de mai multe mari si au numeroase golfuri, peninsule, insule si stramtori.
Spre continent tara se invecineaza cu Elvetia, Franta, Austria si Slovenia. Granita dintre Italia si Franta merge de-a lungul crestei, astfel incat in prezent exista discutii aprinse pe seama Varfului Mont Blanc (Monte Bianco) care este revendicat de ambele parti. Acest varf este cel mai inalt, atat din Alpi, cat si din Italia, inaltimea lui depasind 4000 m.
Alpii se prezinta sub forma unui zid masiv, desfasurat pe circa 1.200 km, si se compun din: Alpii Piemontezi, Alpii Lombarzi si Alpii Venetieni. Apeninii, care ocupa cea mai mare portiune a peninsulei italice se continua si in Sicilia si prezinta altitudini mai scazute decat Alpii.
Italia se afla la punctul de intalnire dintre Placa Eurasiatica si Placa Africana, ceea ce determina o activitate seismica si vulcanica sustinuta. In Italia sunt 14 vulcani, dintre care patru sunt activi: Etna, Stromboli, Vulcano si Vezuviu.
Sicilia este cea mai mare insula mediteraneana. Aceasta este populata de mai bine de 5 milioane de locuitori si are o suprafata de peste 25.000 km patrati. Pamantul insulei si cel al peninsulei este despartit doar de o fasie subtire de apa.
Datorita extinderii latitudinale mari si a configuratiei montane, clima Italiei este extrem de variata. Aceasta este continentala in nord, cu ierni relativ reci si veri calduroase, si mediteraneana in sud precum si peninsulara cu veri secetoase si calde, iar iernile ploioase si blande. In mare parte din regiunile nordice si centrale continentale, clima are caracteristici de la subtropicale umede pana la continentale umede si oceanice. Italia trebuia sa fie complet impadurita insa oamenii au distrus si reconfigurat radical vegetatia originara. Flora tipica climei mediteraneene se afla in sudul tarii.
Italia are o retea hidrografica bogata cu rauri in general scurte si numeroase lacuri. Cel mai mare dintre lacurile din nord este Garda (370 km patrati), iar in centru este lacul Campotosto. Po este raul principal al Italiei si curge din Alpi pe granita vestica, traversand campia Padan spre Marea Adriatica.
Populatie
Italia este omogena din punct de vedere etnic: italieni 95%: germani, francezi, sloveni, greci, albanezi. Concentrarea maxima se inregistreaza in Campia Padului (1000 loc./km2) si in campiile din jurul Vezuviului (peste 1800 loc./km2). Romano-catolicismul este de departe cea mai mare religie din tara, desi Biserica Catolica nu mai este oficial religie de stat. Limba oficiala este italiana. Totusi, in partea regiunii Trentino-Alto Adige predomina vorbitorii de limba germana iar in regiunea Valle d’Aosta exista o minoritate vorbitoare de franceza. Slovena este si ea vorbita de catre o minoritate din zona Trieste-Gorizia.
Italia a devenit un stat natiune in 1861 cand statele regionale din peninsula, alaturi de Sardinia si Sicilia, au fost unite sub Regele Victor Emmanuel al II-lea. O era de guvernare parlamentara a ajuns la final spre inceputul anului 1920, cand Mussolini a instaurat o dictatura fascista.
Topul oraselor de vizitat
Turismul este foarte dezvoltat in Italia, din acest motiv, tara ocupa un loc de frunte in ceea ce priveste numarul de turisti. Capul listei ii revine cu siguranta orasului Roma, capitala antica a Imperiului Roman si capitala Italiei moderne.
Roma este un oras plin de istorie, cultura si o multime de obiective turistice de vizitat. Atrage foarte multi turisti an de an datorita frumusetii si unicitatii sale. Colosseum-ul este una dintre cele mai faimoase cladiri vechi din lume. Acesta este situat chiar in inima Romei si sta maiestuos ca un simbol al gloriei si al Romei Imperiale. Forumul Roman, Fantana Trevi, Panteonul, Vaticanul si Gradinile Borghese sunt alte cateva puncte istorice importante pe care le puteti vizita in timpul unei calatorii in centrul Romei.
Dintre orasele care atrag valuri insemnate de vizitatori se remarca Milano, Torino, Genova, Palermo, Bolognia, Florenta, precum si unele porturi pline de viata, cum sunt: Genova, Trieste, Venezia, Savona, Napoli, Ravenna sau Livorno. Italia are circa 43 de universitati si Institute de Inalte studii, cele mai vechi fiind la Bologna (1088) - cea mai veche din Europa, Padova (1222) si Napoli (1224).
Personalitati
Miscarile artistice ale Renasterii si barocului a aparut in Italia intre secolele al 14-lea si al 15-lea, respectiv la sfarsitul secolului al 16-lea, determinand cu timpul o adevarata revolutie artistica in intreaga lume. Genurile literare care au inflorit in Italia, poezia lui Petrarca, Tasso si Ariosto, respectiv proza lui Dante, Boccaccio, Machiavelli si Castiglione, au exercitat o influenta puternica in dezvoltarea culturii, la fel ca si pictura, sculptura si arhitectura lui Leonardo da Vinci, Raffaello, Botticelli si Michelangelo. Influenta compozitorilor epocii baroce, Monteverdi, Palestrina si Vivaldi s-a dovedit si ea remarcabila.
Inconveniente
Poluarea aerului ramane o problema grava, mai ales in nordul industrializat. Astazi, Italia este al 12-lea cel mai mare producator de dioxid de carbon din Europa.Traficul rutier si congestia sa in zonele metropolitane continua sa produca grave probleme de sanatate si de mediu, chiar daca concentratiile de smog s-au redus dupa anii '80.
Printre cele mai persistente probleme la nivelul societatii italiene, cu un impact mai mare sau mai mic asupra turismului, se numara: imigratia ilegala, crima organizata, coruptia, somajul ridicat, tratamentul neadecvat aplicat deseurilor industriale si instalatiilor de eliminare, poluarea raurilor interioare si de coasta din rezidurile industriale si agricole, cresterea economica lenta.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.