Italia este una dintre putinele tari pentru care a primi un strain nu este o problema decat prin multitudinea atractiilor culturale pe care le poate oferi. Este un univers al muzeelor si al artei, caci in Italia nu doar orasele mari, ci si majoritatea celor mai mici au muzee sau cel putin o galerie cu opere valoroase.
Tocmai de aceea Italia apare ca o destinatie de vis. Vechile monumente si siturile arheologice sunt foarte bine conservate, muzeele oferind pasionatilor nenumarate exemple ale talentului marilor artisti ai tarii, de la Rafael, Michelangelo, Titian sau Canova. Arhitectii contemporani se inspira din stilul vechilor cladiri si piatete. Pe scurt, orasele italiene sunt adevarate muzee vii. Poate tocmai de aceea Unesco a stabilit ca doua treimi din mostenirea artistica a lumii se afla pe teritoriul Italiei. Ca un exemplu, in Toscana se gasesc mai multe comori artistice decat in toata Spania, tara aflata pe locul al doilea in clasamentul mondial al mostenirilor culturale. Practic toate stilurile arhitecturii occidentale pot fi intalnite in Italia.
Sicilia
Istorie, arta si arhitectura
Partea de vest a insulei siciliene, dominata in trecut de fenicieni si cartaginezi, cu orasele sale Palermo, Solunto, Segesta, Selinunte, Marsale, ofera vizitatorilor locuri de neuitat si amintiri pe masura.
O calatorie prin aceste locuri se poate opri la Palermo sau poate continua in alte regiuni care amintesc de vremurile greco-romane : miticele orase Segesta si Salinunte cu decorul mediteranean salbatic; Tyndaris cu laguna sa; minunata Vale a Templelor de la Agrigento; colonia elena Eraclea Minoa, cu minunatul ei teatru micut, aflat langa mare; vila romana imperiala din Piazza Armerina si, in apropiere, orasul elen Morgantina; comorile arheologice si naturale de la Syracusa. De acolo se poate traversa marea pentru a ajunge pe insulele Eoliene, la faimosul muzeu arheologic de la Lipari.
De la Palermo se poate ajunge la Monreale, in care catedrala este un simbol al splendorii sau in orasul Cefalu.
Dupa o intoarcere in antichitate este momentul barocului, Sicilia pastrand numeroase cladiri din secolele XVII-XVIII, care demonstreaza o adevarata explozie artistica, a carei splendoare si imaginatie inca uluiesc si vrajesc. Explorarea barocului ne va duce pe strazile si in bisericile din Palermo, in vilele aristocratice din Bagheria, sau in orasele baroce Ragusa, Noto, Modica. Dar Sicilia ofera si exemple de arta si arhitectura neo-clasica sau Art Nouveau.
Turistii au sansa de a descoperi si folclorul local, reprezentat atat prin traditii cat si prin festivaluri religioase sau traditionale, cum este celebrul Festino, din 14 iulie, in cadrul caruia orasul Palermo isi sarbatoreste sfanta protectoare, St. Rosalia, sau luptele intre ingeri si demoni organizate Messina ori Siracusa cu ocazia sarbatorilor pascale.
Mestesugarii sicilieni ofera turistilor nu doar piese din ceramica de o deosebita finete, ci si creatii in coral. In Trapani se gaseste chiar un extraordinar muzeu de capodopere din coral.