La moartea sa, a lasat o avere de 32 de milioane de coroane si a cerut prin testament ca in fiecare an sa fie recompensante personalitati din cinci domenii: pace, chimie, literatura, medicina si fizica. Fiecare laureat primeste 10 milioane de coroane suedeze.
- Premiul Nobel pentru medicina, decernat cercetatorilor celulelor-susa
- Basescu l-a decorat pe Emil Palade cu cea mai inalta distinctie a Romaniei
- Laureata Premiului Nobel pentru Pace, la inchisoare
- Orhan Pamuk - un Nobel pentru Turcia
De-a lungul timpului, premiile au fost acordate inclusiv unor institutii precum Crucea Rosie si Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati. Unele regimuri politice i-au obligat pe cetatenii lor sa renunte la premiul care le-ar fi fost acordat.
Doua exemple: in Germania nazista, Hitler i-a impus lui Adolf Butenandt sa refuze Premiul Nobel pentru Chimie in 1939, iar guverrnul sovietic i-a cerut acelasi lucru lui Boris Pasternak, Premiul Nobel pentru Literatura in 1958.
George Emil Palade a primit Premiul Nobel pentru descoperirea ribozomilor
Nascut in 1912, la Iasi, Profesorul George Emil Palade a absolvit Medicina la Bucuresti, unde a studiat intre 1930-1940. Apoi, profesorul a mers la Institutul Rockefeller de Cercetari Medicale din New York in 1946.
Cea mai importanta realizare a profesorului Palade este descoperirea, prin tehnici de microscopie electronica, a ribozomilor. Pentru descoperirea sa, George Emil Palade a fost distins, in 1974, impreuna cu Albert Claude si Christian de Duve, cu Premiul Nobel pentru Fiziologie si Medicina.
Ovidiu Draghia
Bibliografie:
http://nobelprize.org
http://wikipedia.org
www.studentie.ro