Cand, in 1967, Jimi Hendrix a dat foc chitarei sale, pe scena, cu un gest ritualic si psihedelic, divinizand-o si, totodata, incercand sa o distruga, a fost clar pentru o lume intreaga ca secolul XX a fost secolul triumfant al acestui instrument. Radio Romania Cultural si Teatrul ACT va invita sa descoperiti istoria acestui instrument care a contribuit la crearea legendelor muzicale ale secolului trecut, miercuri, 11 mai 2011, intr-un concert sustinut de chitaristii Ciprian Pop, Alex Man si Sorin Romanescu, alaturi de Cristian Soleanu (saxofon), George Natsis (pian), Adrian Mircea Flautistu (contrabas) si Vlad Popescu (baterie). Prezinta Maria Balabas si Sorin Romanescu.
Evenimentul se inscrie in Stagiunea de Jazz si va avea loc de la ora 19.00, la Teatrul Act.
Ciprian Pop este, in prezent, masterand la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, sectia jazz (chitara). A participat la workshopurile Jazz de la Cisnadie ale profesorului Sorin Romanescu in anii 2007, 2009 si 2010. Activitatea si talentul sau interpretativ i-au adus mai multe premii printre care premiul I al Concursului Ziua Chitarelor 2009, prima editie, premiul Radio Romania in 2009, premiul special al juriului la Festivalul International de jazz studentesc de la Targu Mures in 2010.
Activitatea artistica a lui Alex Man se leaga in ultima vreme de cea a lui Sorin Romanescu, ei colaborand in prezent intr-un proiect materializat prin turneul „Virtuoso Guitar Duo”. A colaborat cu muzicieni americani, precum Eldad Tarmu, Henry Franklin si a fost cooptat in diverse proiecte, cum ar fi noua formula Bega Blues Band, alaturi de care activeaza si in prezent. Alex Man a fost numit revelatia anului 2010 la Gala Premiilor de Jazz.
Sorin Romanescu a colaborat cu marii muzicieni de jazz romani – Mircea Tiberian, Marius Popp, Nicolae Simion –, a sustinut concerte in cluburi si festivaluri alaturi de colegii lui de generatie – Vlaicu Golcea, Luiza Zan, Vlad Popescu, Maria Raducanu, Mihai Iordache –, concerte in care un loc important l-au jucat compozitiile proprii. Sorin a fost activ si pe scena de rock, fiind ani buni basist in trupa Sarmalele reci sau colaborand cu grupul timisorean Electric Version. in ultima vreme se apropie din ce in ce mai mult si de partea experimental-improvizatorica a muzicii si propune inedite performance-uri solo.
Cristian Soleanu este membru al Big Band-ului Radio inca din 1990, realizand pe langa aceasta activitate, colaborari pentru muzica de teatru si teatru radiofonic cu Alexandru Tocilescu, Cristian Ioan, George Marcu. A cantat alaturi de David Palmer Symphonic Project, Global Unity (Sam Newsome, Carlo de Rosa, Derek Phillips, Lucian Ban), Blutopia (Alex Harding, Bruce Cox, Hill Greene, Lucian Ban) si Badilleiras Jazz Samba do Mar Negro (Decebal Badila, Marcihno Eiras, Vlad Popescu). A colaborat si la coloanele sonore ale unor seriale precum “Stefan cel Mare” si “Lombarzilor 8”, dar si pentru filmul de lung metraj “Legiunea Straina” in regia lui Mircea Danieliuc.
Nascut in 1958, George Natsis este unul dintre cele mai cunoscute nume in domeniul muzical romanesc. Castigator a peste 20 de premii pentru lucrarile compuse, a realizat muzica filmului „Divort din dragoste” in regia lui A. Blaier. Din 1993, colaboreaza ca pianist cu Big Band-ul Radio. in calitate de aranjor a colaborat cu Stefan Hrusca, Ovidiu Lipan, Gheorghe Zamfir si Florin Piersic. A asigurat orchestratia muzicala pentru emisiunea „O la la” de la TV si pentru spectacolul de music-hall „Micul Paris”.
Adrian Flautistu este masterand in cadrul Facultatii de Jazz Muzica Usoara din cadrul Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti, la clasa Prof. Dr. Mircea Tiberian. A obtinut premiul pentru ''Cel mai bun instrumentist'' din cadrul Festivalului International Studentesc de Jazz de la Targu-Mures, editia a II-a si premiul pentru cea mai buna formatie de jazz - ''Nadine&friends''. Colaborarile sale alaturi de marii muzicieni de jazz din Romania precum Lucian Ban, Cristian Soleanu, Garbis Dedeian, Vlad Popescu, Petrica Andrei sau Mircea Tiberian, l-au pus in postura de a fi cel mai solicitat contrabasist al momentului pe scena de jazz din Romania.
Vlad Popescu a inceput colaborarea cu Big Band-ul Radio in 1992, aceasta desfasurandu-se neintrerupt pana astazi. in 1996, a devenit percutionist secund al Filarmonicii „George Enescu”. A evoluat in aproape toate editiile ale Festivalului Interntional de Jazz de la Bucuresti, fie ca sideman al unor notabili muzicieni romani si straini – pianistul italian Guido Manusardi in 2002, in 2003 cu grupul trompetistului francez Michel Marre si cu grupul „East Village”, in 2004 si 2005 impreuna cu Decebal Badila si cu virtuozul chitarist brazilian Marcinho Eiras (2005), dar si ca lider de proiect, la editia 2004.
De la swing, la bebop, la post-bop, latin jazz, fusion, concertul din 11 mai este un tur de forta printre cele mai semnificative creatii prin care s-a scris istoria chitarei in secolul XX, reinterpretate de unii dintre cei mai buni muzicieni de jazz romani.
Stagiunea de Jazz, are loc in perioada februarie - iunie 2011 in incinta Teatrului ACT. Gandit ca o serie de cinci recitaluri lunare, cu tematica diferita, proiectul isi propune sa revitalizeze miscarea de jazz din Romania, sa creeze o scena pentru studenti ai Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, care vor exemplifica sonor istoria genului, alaturi de muzicieni consacrati si de membri ai Big Band-ului Radio. Proiectul - singurul cu o desfasurare ampla din Romania - va permite unui public fidel sa se familiarizeze cu istoria acestui gen si sa-i cunoasca valorile, promovand totodata si schimburile culturale. Recitalurile vor fi inregistrate si difuzate de Radio Romania Cultural.
Organizatori: Radio Romania Cultural si Orchestrele si Corurile Radio
Prezinta: Cristi Marica
Pretul unui bilet este de 30 lei
Mai 2011