Regina Maria s-a nascut in data de 29 octombrie 1875 in Anglia si a fost fiica Ducelui de Edinburgh, Alfred, cel de-al doilea fiu a Reginei Victoria a Marii Britanii, si a Mariei Alexandrovna, Mare Ducesa a Rusiei, unicul copil al tarului Alexandru al II-lea.
Era binecunoscuta pasiunea pentru bijuterii a Reginei Maria, marturie stand nenumaratele poze in care Majestatea Sa este imbracata in rochii brodate cu cea mai sofisticata dantela si accesorizate cu safire, diamante si perle. Bijuteriile aveau si o valoare sentimentala si istorica, deoarece multe dintre acestea erau daruri mostenite de la bunica sa, legendara “Queen Victoria” si de la mama sa.
Fratii Cartier sau Peter Carl Fabergé sunt doar doua nume din cele pe care Regina le-a mentionat in diferitele sale scrieri si memorii. Regina Maria aprecia foarte mult bijuteriile si pietrele pretioase foarte rare, prelucrate foarte fin de Cartier si prefera in special nestematele albe: diamantele, perlele, safirele. Elisabeta, fiica Reginei Maria, relata deseori despre obsesia mamei sale pentru pietrele pretioase, care in timp au devenit un adevarat viciu.
In anul 1916 Romania a intrat in Primul Razboi Mondial alaturi de puterile Antantei. Trupele germane, austro-ungare si cele bulgare au ocupat Dobrogea, Oletnia si Muntenia, iar astfel capitala tarii a trebuit mutata de la Bucuresti la Iasi. Astfel s-a decis si mutarea sediului Bancii Nationale a Romaniei si totodata a tezaurului sau. Deoarece frontul de aparare nu era inca stabilizat s-a decis transferarea tezaurului in Rusia, la Kremlin, cu scopul de a fi adapostit.
Tezaurul Romaniei cuprindea printre manuscrise, tablouri foarte vechi, carti rare, actiuni si alte valori si o cantitate de 93,4 tone de aur si a fost sechestrat odata cu venirea comunistilor la putere, sub conducerea lui Lenin. Cea mai mare parte a tezaurului a ramas pana astazi nerestituit.
Tezaurul cuprindea desigur si nepretuitele bijuterii ale Reginei Maria, care a suferit enorm la pierderea acestora. Intr-o scriere isi descria tinuta ca fiind una simpla, fara bijuterii. In alt document Regina isi exprima nemultumirea despartirii de bijuterii “impotriva instinctului ei”.
Nici astazi nu se stiu cu exactitate detalii privind valoarea si materialele folosite pentru crearea tuturor bijuteriilor Reginei Maria si nici despre provenienta lor, exista insa cateva date despre acestea in testamentele lasate. Din fericire cei interesati de istorie si arta pot admira cateva dintre bijuteriile Casei Regale a Romaniei la Muzeul National de Istorie din Bucuresti. Obiecte de mobilier pot fi vazute in Bran, cea de-a doua resedinta a Reginei. Maryhill Museum din Washington DC expune de asemenea o parte din garderoba Suveranei si piese de mobilier ale acesteia.
Imagine: jurnalul.ro
A.V.
editor artline.ro