MUZEUL DE ISTORIE BUCURESTI/ ROMANIA
Expozitia prezinta istoria Europei prin sigilii din secolul V pîna în secolul XIX ca un spatiu istoric si de spiritualitate, comun civilizatiei si statelor care o compun de mai bine de o mie de ani, la care se adauga si statele americane. Expozitia contine facsimile de documente si copii de 170 de sigilii facute dupa originalele din Arhivele Nationale ale Frantei de la Paris de doamna Marinela Pop Câmpeanu, în urma studierii celor 21 000 de sigilii din colectiile franceze, pentru teza de doctorat.
Este un adevarat voiaj în timp, în care imaginile unor personalitati istorice, regi si regine, ca: Ludovic cel Sfânt, Carol cel Mare, Francisc I, Ludovic XIV, Napoleon I, Napoleon III (Franta), Richard Inima de Leu (Anglia), Cristina (Suedia), Carol Qvintul, Vladislav (Polonia), Mircea cel Batrîn si Mihai Viteazul (Tarile Române) se alatura unor imagini de universitati, sfinte capele, orase medievale. Se regasesc de asemenea în sigiliile statelor americane : Statele Unite, Mexic, Brazilia simboluri inspirate din cele ale Europei, adevarate imagini ale epocilor respective. Istoria si spiritualitatea româneasca îsi afla locul ei firesc între toate aceste state.
Sigilografia, disciplina istorica ce are ca obiect studiul sigiliilor, sub toate aspectele indiferent de data, descrie matricea si amprentele si studiaza, de maniera critica, din punct de vedere istoric, artistic, tehnic si de valoare probatorie: tipuri, legende, moduri de utilizare si natura diplomatica si juridica, ca si metodele de conservare” – aceasta este definitia disciplinei sigilografiei facuta de Comitetul International de sigilografie, publicat in “Vocabularul International de sigilografie” la Roma (Italia) in 1990.
Aprilie 2009