Unul dintre cele mai interesante si atragatoare orase din lume, punte de legatura dintre doua continente si un spatiu incarcat de istorie si traditii, imbinate cu ritmul si valorile vietii moderne, un oras in care veti gasi monumente istorice si mici pravalii, hoteluri si restaurante de lux si cartiere istorice, un oras agitat si fascinant. Pentru multi Istanbul este adevarata capitala a Turciei, depasind Ankara ca popularitate. Metropola cu peste 12 milioane de locuitori, Istanbul este cel mai bun loc pentru a incepe descoperirea unei tari vechi, cu un specific aparte. Veti avea insa nevoie de cateva saptamani bune pentru a trece in revista, fie si superficial, principalele obiective, de la muzee si parcuri la monumente istorice, moschei si palate.
Obiective, muzee, atractii
Turnul Galatei : monument istoric, cel mai vechi turn functional din lume, Turnul Galatei facea parte din fortificatiile ridicate dupa 1300, pentru a apara cetatea. O constructie impresionant de bine pastrata, foarte impunatoare si astazi.
Chora / Kariye : biserica bizantina de o rara frumusete, unul dintre cele mai importante monumente istorice din Istanbul. Interesanta mai ales pentru mozaicurile si picturile realizate intre 1321 - 1325. La fel ca multe alte lacasuri crestine de cult in secolul XVI, biserica a fost transformata in moschee, dar mozaicurile si frescele au fost pastrate.
Kapali Carsi : sau Bazarul Acoperit, unul dintre cele mai mari din lume si locul ideal pentru cei care au venit in Turcia mai ales pentru cumparaturi. Cu cele 3500 de magazine de toate felurile, in Kapali Carsi veti avea ocazia unor chilipiruri, daca stapaniti suficient de bine arta orientala a negocierii. De la magazinele de covoare, tesaturi si bijuterii la cafenele, pravalii cu maruntisuri, restaurante traditionale pana la magazine moderne, cu marfuri la preturi bune, Kapali Carsi are cate ceva pentru orice vizitator. Piata functioneaza in acelasi loc inca din vremea in care Mehmet II a cucerit orasul, fiind reconstruita de cateva ori mai tarziu.
Suleymaniye Camii : Moscheea Suleymaniye, un loc aparte pentru credinciosii din Turcia, a fost proiectata si construita de Mimar Sinan, cel mai important arhitect din Imperiul Otoman. Interiorul este surprinzator de simplu si modest, dar arhitectural moscheea este un spectacol. De fapt, moscheea este o "kulliye", mai mult decat un lacas de cult, fiind un ansamblu ce include un spital, o scoala teologica, o bucatarie, un caravanserai, baie publica si mormintele Sultanului Soleiman Magnificul si cel al sotiei sale, Roxelana.
Biserica Sf Sofia : cunoscuta si ca Hagia Sofia, este unul dintre obiectivele istorice din Istanbul ce nu trebuie ratat de turistii ajunsi aici, indiferent cat de putin timp au la dispozitie. Unul dintre cele mai cunoscute monumente, surprinde prin arhitectura simpla si in acelasi timp eleganta si maiestuoasa. A fost reconstruita in repetate randuri, inaintea sa pe acelasi loc ridicandu-se mai multe biserici din lemn, distruse in incendii si cutremure. Prima biserica din piatra ar fi fost ridicata in secolul V, iar ceea ce vedem astazi este structura ridicata in perioada lui Iustinian. Dupa 1453, cand biserica devine moschee, au fost adaugate minaretele existente si astazi. In 1847 - 1849 sultanul Abdul Mecit i-a angajat pe arhitectii Gaspare si Giuseppe Fossati sa restaureze Aya Sofya. In 1934 moscheea a fost inchisa din nou si redeschisa, de aceasta data fiind un muzeu. Construita pe locul unui vechi templu grec, de-a lungul istorie sale Sf Sofia a fost lacas de rugaciune crestin, moschee si in final muzeu, in perioada Republicii Turce.
Este un edificiu impresionant, cu un dom al carui diametru atinge 31 de metri in latime si 33 in lungime. Din pacate prea putine dintre mozaicurile originale s-au pastrat, fiind distruse de trecerea timpului sau indepartate mai tarziu, pentru ca erau in opozitie cu preceptele islamice privind reprezentarile artistice.
Palatul Dolmabahce : palatul unde a locuit Ataturk, inainte de Razboiul de Independenta, situat chiar langa Bosfor. Dincolo de importanta istorica, este un monument arhitectural remarcabil, imbinare a tendintelor clasice si elementelor nationale.
Sultan Ahmet Camii : Moscheea Albastra este o constructie de dimensiuni si eleganta impresionante, chiar daca in interior este mai curand modesta. Dar ansamblul, cu cele sase minarete, este un adevarat spectacol. In ciuda masivitatii, moscheea a fost cosntruita in doar noua ani, in vremea Sultanului Ahmet I, fiind gata in 1616.
Zidurile Orasului : datand din perioada lui Theodosius II, cunoscute si sub numele de zidurile teodosiene, aparau in trecut puternicul oras, astazi mai pastrandu-se doar ruine. Zidurile aveau aproximativ cinci metri grosime la baza, atingand inaltimea de 12 - 15 metri. In total, masiva linie de aparare era protejata de 96 de turnuri, fiecare avand cam 20 de metri inaltime, ridicate la fiecare 50 de metri.
Rustem Pasha Camii : o moschee mai mica si mai putin cunoscuta, desi foarte veche. A fost construita in 1561 de arhitectul Mimar Sinan. Merita vizitata mai ales pentru decoratiunile din interior.
Palatul Ciragan : construit la porunca sultanului Abdulaziz in 1861, a fost proiectat de Nikogos Balyan. A fost sediul parlamentului turc, pana cand un puternic incendiu l-a distrus partial, in 1910. Complet restaurat, palatul este astazi un elegant si exclusivist hotel.
Muzeul Resim-Heykel : muzeu de pictura si sculptura, are o colectie impresionanta de arta turca, de la artisti clasici pana la pictori si sculptori moderni, dar si cateva lucrari de arta occidentala, intre care si creatii semnate de Picasso.
Muzeul Arheologic : Arkeoloji Muzesi merita vizitat de cei care vor sa afle mai multe despre istoria tarii si mai ales despre Imperiul Otoman, colectiile fiind foarte bogate si variate, prezentate in expozitii permanente tematice. Periodic, Muzeul Arheologic gazduieste si expozitii temporare.
Muzeul Mozaicului : unul dintre putinele muzee dedicate acestei arte, are o vasta colectie de mozaicuri bizantine, surprinzator de bine pastrate.
foto 1, 2, 3: lumeacredintei.com
colectie artLine.ro