Localizare si cadru natural
Islanda, tara nordica, insulara, supranumita si "Tara Focului si a ghetii", pozitionata intre Atlanticul de Nord si Oceanul Arctic, se afla la circa 830 km de Scotia si 4.200 km de New York. Pamant foarte tanar, din punct de vedere al geologiei, Islanda se afla pe punctul fierbinte islandez cat si pe Dorsala Atlantica. Aceasta pozitie geografica face ca insula sa fie extrem de activa vulcanic.
Interiorul Islandei consta in principal dintr-un platou caracterizat de campii nisipoase si de lava, munti si ghetari, din care mai multe rauri glaciare curg catre mare prin campia litorala. Cel mai inalt punct este Hvannadalahnukur (2.110 m).
Islanda este a 18-a ca marime din lume, si a doua insula a Europei dupa Marea Britanie, fiind acoperita in proportie de peste 60% de tundra. Exista treizeci de insule minore care apartin arhipelagului islandez, inclusiv slab populata Grímsey.
Aproape jumatate din suprafata Islandei, care este de origine vulcanica recenta, este constituita dintr-un desert muntos de lava si din alte zone salbatice. Se presupune ca, inainte de popularea insulei in secolul al X-lea, padurea acoperea circa 40% din suprafata insulei. La sfarsitul secolului al XII-lea, Islendingabok, Ari cel Intelept, descria tara ca „impadurita de pe munti pana la tarmul marii”.
In zilele noastre, singurele zone cu paduri de mesteacan sunt Hallormstaoarskogur si Vaglaskogur. Un ambitios program de reimpadurire este in curs de implementare.
Islanda are o clima temperata, in ciuda latitudinii mari la care se afla, in apropierea cercului polar de nord. Datorita influentei moderate a Curentului Nord-Atlantic, clima este caracterizata prin veri umede si racoroase si ierni relative blande dar vantoase.
Populatie
Islanda are o populatie de 325.671 de locuitori pe o suprafata de 103.000 km patrati, ea fiind astfel tara cea mai rarefiat populatie din Europa. Zonele locuite se afla pe coasta iar platourile inalte centrale sunt nelocuite. Eruptia vulcanului Laki din 1783–1784 a dus la o foamete in care a murit o patrime din populatia insulei.
Majoritatea islandezilor sunt urmasii colonistilor germanici si celtici, iar potrivit altor surse, direct ai vikingilor. Limba islandeza a evoluat din nordica veche si este inrudita cu feroeza si dialectele norvegiene din vest. Limba engleza este vorbita de multi locuitori ca o a doua limba. Daneza poate fi si ea auzita destul de frecvent. Alte limbi straine vorbite de localnici sunt germana, norvegiana si suedeza.
Islanda are cea mai mica populatie dintre toate tarile membre NATO si este singura care nu are o armata propriu-zisa. Somajul in Islanda este aproape inexistent.
Tara a devenit independenta in 1918 si republica in 1944. Ce este interesant, din punct de vedere politic, este ca are cel mai vechi parlament din lume, instituit inca din anul 896.
Pana in secolul al XX-lea, economia islandeza s-a bazat mai ales pe pescuit si agricultura. Industrializarea pescariilor si Planul Marshall implementat dupa al Doilea Razboi Mondial au adus prosperitate si Islanda a devenit una dintre cele mai bogate si mai dezvoltate tari din lume. Islanda a fost singura tara care a trims in fata justitiei inalti demnitari si oficiali ai bancilor pentru a raspunde pentru criza economica izbucnita in 2008.
Topul oraselor de vizitat
Coasta de aproape 5,000 de km a Islandei schiteaza numeroase fiorduri, zonele in care se gasesc si majoritatea asezarilor umane. Interiorul insulei, Inaltimile Islandei, este o zona rece si nelocuibila, cu nisip, munti si campii de lava. Marile orase sunt Reykjavik, Kopavogur, Hafnarfjordur si Gardabaer, Reykjanesbaer si Akureyri.
Capitala si cel mai mare oras al tarii este Reykjavík, zonele lui inconjuratoare din sud-vestul tarii detin doua treimi din populatie. Aici temperature medie este de 11 grade Celsius in luna iulie si de -1 grad Celsius in ianuarie. Colonizarea umana permanenta a perturbat mult ecosistemul izolat de soluri vulcanice in strat subtire si biodiversitatea deja redusa.
Insula Grímsey de pe cercul polar de nord contine cea mai nordica zona locuita din Islanda. Islanda are trei parcuri nationale. Tara este considerata un „puternic performer” in protectia mediului, fiind clasata pe locul 13 dupa Indicele Performantei Ecologice calculat de Universitatea Yale in 2012.
Inconveniente
O curiozitate pe care o veti constata in Islanda este ca transportul se realizeaza doar pe sosele si ocean, neexistand cai ferate.
foto:
wikipedia.org
http://www.repubblica.it/viaggi/
I. C.