2. Cand vine vorba de specialitati culinare traditionale Islanda are ce sa ofere celor cu gusturi excentrice, cu retete din carne de balena, carne de rechin fermentata si uscata, papagal de mare afumat, multe fructe de mare si pesti rari sau comuni uscati, fripti, prajiti, afumati sau marinati. In fiecare an consumul de Coca Cola pe cap de locuitor ramane cel mai ridicat din lume si nu veti gasi niciun McDonald’s in Islanda.
3. Este o tara unde veti intalni cateva recorduri si curiozitati geografice interesante. Aici puteti vedea locul de intalnire a doua placi tectonice, cea nord-americana si cea eurasiatica, unde veti gasi peste 125 de munti vulcanici (unii dintre ei sunt in continuarea vulcani activi), o suprafata impresionanta este acoperita de ghetari si nu sunt paduri. Cel putin nu asa cum te-ai astepta de la o zona cu munti, pentru ca inca din primele decenii ale colonizarii padurile existente atunci au fost taiate, si chiar daca in ultimele decenii se fac eforturi pentru a planta noi mai este inca mult de lucru.
4. Judecand dupa suprafata Islanda este pe locul secund in topul celor mai mari insule din Europa, fiind depasita de Marea Britanie.
5. A fost unul dintre teritoriile colonizate foarte tarziu, abia in jurul anului 800 d.Hr., cand aici se stabileste Ingolfur Arnarson, o temuta si influenta capetenie norvegiana, ulterior Islanda fiind colonizata de scandinavi. De altfel republica este astazi a fost din anul 1262 si pana in 1918 o provincie norvegiana si ulterior daneza, castigandu-si independenta abia in 1918. Asa ca se poate spune ca Islanda este una dintre cele mai ”tinere” tari din lume.
6. Berea a ramas o marfa mult dorita dar interzisa pana in... 1989. Daca in 1915 intra in vigoare o lege autohtona a prohibitiei, vanzarea, productia si consumul de alcool (de orice fel) fiind interzise, peste doar sapte ani vinul putea fi din nou cumparat, iar in 1935 toate bauturile cu un continut de alcool de peste 2.25% puteau fi gasite din nou in magazine. Cu exceptia berii. Astazi o asemenea exceptie pare cu siguranta bizara, poate o scapare din vedere a legiuitorului, dar va dura decenii bune pana cand berea sa fie din nou o marfa legala in Islanda, si cum decizia a fost data pe 1 martie aceasta a devenit si ziua nationala a indragitei bauturi. Iar in afara sortimentelor de import Islanda nu duce lipsa de o bogata productie locala, de buna calitate si promovata intens.
7. Desi temperaturile sunt foarte scazute in mare parte a anului inghetata cu diverse arome ramane unul dintre cele mai indragite deserturi din Islanda, fie ca este vorba de marci locale, fie de importuri. Sunt si numerosi producatori din zona rurala a tarii care ofera diverse specialitati de inghetata de casa, unele dintre ele ajungand si in magazinele din capitala si fiind foarte apreciate de cunoscatori.
Foto: grapevine.is, madebyiceland.com, guidetoiceland.is