Desi este un orasel care trece putin de 5000 de locuitori, Isaccea ofera turistilor aflati pe drumul dintre Tulcea si Braila suficiente motive sa opreasca macar si vreme de cateva zeci de minute. Ca peste tot in vechiul tinut dobrogean, glasul stramosilor este aici mai viu decat oriunde in tara.
Potrivit unei relatari apartinand lui Herodot, in acest loc a mobilizat Darius in 514 i. Hr. o impresionanta armata de circa 600,000 de oameni cu ocazia unei expeditii impotriva scitilor. Tot aici, dar ceva mai tarziu, in anul 369, si-a desfasurat actiunile militare impotriva vizigotilor imparatul roman Flavius Valens.
Isaccea este continunatoarea anticului Noviodunum, oras infiintat de romani dupa anexarea teritoriului dintre Dunare si mare la provincia Moesia Inferior. Cetatea Noviodunum a fost identificata de arheologi in afara orasului, in punctul “Eski Kale” (in turca inseamna Cetatea Veche), pe un promontoriu inalt de circa 20 m de langa Dunare. Referitor la ea specialistii ne lamuresc ca ar fi fost baza flotei fluviale romane Clasis Flavia Moesica.
Recunoasterea oficiala a importantei asezarii si a statutului sau este data la sfarsitul sec. II e.n, de ridicarea acesteia la rangul de municipium. Chiar daca cea mai mare parte a fortificatiei se ascunde in pamant, vizitarea ramasitelor aduse la lumina pana acum nu este o experienta pe care sa o treci cu vederea.
Biserica Sf. Gheorghe din Isaccea este un monument de secolul XVIII cu clopotnita pe pronaos si se gaseste pe o strada ce intersecteaza soseaua principala. In interior, o atentie deosebita necesita catapeteasma din lemn, datata 1645, adusa de la un asezamant monahal galatean.
Interesanta deopotriva este geamia comunitatii musulmanilor din Isaccea, martora a dominatiei otomane manifestate in Evul Mediu. Geamia se afla pe Str. 30 Decembrie nr 19, si dateaza din secolul al XVI-lea.
Si daca tot va aflati pe pamantul unde si-a desfasurat activitatea misionara Sf. Apostol Andrei, ar fi nemaipomenit sa planuiti si o scurta vizita la Manastirea Cocos, acolo unde se gasesc moastele a patru martiri din secolele III-IV. In anul 1971, pe teritoriul comunei Niculitel, in apropierea manastirii, sapaturile arheologice au adus la lumina o cripta care adapostea moastele a patru sfinti mucenici, primele descoperite pe teritoriul tarii noastre.
Inscriptiile in limba greaca din interiorul criptei pomenesc numele: Zoticos, Attalos, Kamasis si Philippos. La doi ani de la descoperirea acestora, Sinodul Bisericii Ortodoxe a decis ca moastele sa fie depuse in patru racle la Manastirea Cocos.
Sursa foto: en.db-city.com, wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro