Localizare si cadru natural
Insula Irlanda are o suprafata de 84.421 km patrati, din care 70.273 km patrati apartin Republicii Irlanda. Irlanda este complet inconjurata de Oceanul Atlantic, desi portiunea de apa intre Irlanda si Marea Britanie este cunoscuta sub numele Marea Irlandei. Irlanda are 32 de judete traditionale dintre care 26 se afla in Republica Irlanda si 6 judete sunt in Irlanda de Nord.
Relief este preponderent plat, cu campii inconjurate de dealuri si munti mici si faleze pe coasta de vest. Cea mai mare coasta este Carrauntoohil in County Kerry, care se ridica la 1038 m deasupra nivelului marii. Reteaua hidrografica este bogata, fiind formata din numeroase rauri si lacuri. Cele mai importante lacuri sunt: Corrib, Ree, Derg si Neagh (396 km patrati). Raul Shannon este cel mai lung fluviu al insulei.
Desi este situata la latitudini ridicate, Irlanda prezinta o clima blanda, datorita curentului cald al Atlanticului de Nord. Calea maselor de aer nu este taiata de munti inalti de aceea in afara teritoriilor din est unde clima este mai secetoasa, peste tot se intalneste clima umeda, ploioasa.
Irlanda este uneori afectata de valuri de caldura, cel mai recent petrecandu-se in 2006. Cea mai calda temperatura a aerului a fost de 33.3 grade C, in iunie 1887, iar cea mai mica -19.1 grade C, in ianuarie 1881. Cea mai lunga perioada de seceta absoluta a fost in Limerick, atunci cand nu au existat precipitatii timp de peste 38 de zile in aprilie si mai 1938. Datorita vegetatiei insulei si a climei blande cu precipitatii frecvente, Irlanda a mai primit denumirea de „Insula de Smarald”.
Populatie
Irlanda are un numar relativ mic de locuitori, 2.5 milioane, si o densitate medie (50 locuitori/km patrati) sub cea a Europei. Majoritatea irlandezilor sunt de etnie celtica. Limbile oficiale sunt irlandeza si engleza, care este si a doua limba oficiala. Limba irlandeza este obligatorie in sistemul de invatamant si este prima limba oficiala, desi engleza este vorbita de majoritatea.
Irlanda inregistraza unul dintre cele mai mari sporuri naturale de pe continent si, ca urmare, are o importanta pondere a tinerilor in totalul populatiei. O alta caracteristica o reprezinta concentrarea populatiei de-a lungul tarmurilor si indeosebi in capitala si imprejurimi. Multi irlandezi au migrat in Statele Unite ale Americii in secolul XIX, unde traiesc in prezent peste 40 de milioane de descendenti.
91% din populatia Irlandei sunt romano-catolici, desi in ultimul timp s-a inregistrat un declin masiv al sentimentului religios. A doua religie este cea anglicana, cunoscuta oficial ca Biserica Irlandeza (Church of Ireland in limba engleza).
Topul oraselor de vizitat
Irlanda este vizitata anual de aproximativ 4 milioane de turisti. Turismul constituie principala sursa de venit a tarii, este foarte activ mai ales in Dublin, si de-a lungul coastei vestice, unde se gasesc orasele Killarney si Galway. Economia este caracterizata de o forta de munca foarte educata si de o rata inalta de investitie straina.
Principalele orase sunt: Dublin, Limerick, Cork, Kingstown. Dublinul asezat la esuarul raului Liffey este de secole un port important, alaturi de Dun Laoghaire sunt de importanta nationala in comertul tarii. Orasul Cork, asezat pe malul raului Lee, este cel de-al doilea oras ca marime, avand 174.000 locuitori. Este portul cel mai mare al coastei de sud. Al treilea oras ca marime este Limerick, este o piata de desfacere importanta a agriculturii locale.
Belfastul este un impresionant oras industrial si nu ne referim doar la constructia de vapoare. Apoi Londonderry, cunoscut si ca Derry, este un oras cu o istorie ce se intinde 1.400 de ani in urma, ce se mandreste cu ziduri de 400 de ani vechime.
Republica Irlanda are o economie mica, moderna si dependenta pe comert extern. Cu un PIB de 40,000 de dolari pe cap de locuitor, Irlanda este a treia cea mai bogata tara din Europa si a patra din lume.
Irlanda este, de asemenea, o destinatie pentru iubitorii de mancare si bautura de calitate, oferind de la restaurantele situate pe malul marii (de-a lungul Causeway Coastal Route) si cele dedicate fructelor de mare ( la poalele muntilor Mourne), la locatiile contemporane din centrele oraselor si puburile din zonele rurale. Calitatea si autenticitatea produselor locale este garantata.
Personalitati
Irlanda de Nord este patria unor personalitati importante, precum castigatori ai premiului Nobel si a regizorilor, actorilor si scriitorilor de succes. Un tur al comitatului Heaney va da posibilitatea sa vizitati Magherafelt si sa aruncati o privire asupra peisajelor ce l-au inspirat pe renumitul Seamus Heaney.
Opera literara moderna irlandeza de fictiune a inceput odata cu publicarea in 1726 a romanului Calatoriile lui Gulliver de Jonathan Swift. Printre alti scriitori importanti din secolul al XVIII-lea se numara Laurence Sterne si Oliver Goldsmith. In secolul al XIX-lea s-au remarcat numerosi romancieri irlandezi, dintre care cel mai celebru este Bram Stoker, autorul romanului Dracula din 1897.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.