2. Irlanda este singura tara din lume cu un instrument muzical ca simbol national, acesta fiind harpa, prezenta parca pretutindeni, de la monezi si pasapoarte la suveniruri, tricouri, halbe, etc. Daca vreti sa vedeti unele dintre cele mai vechi harpe din lume puteti vizita mica expozitie de la Trinity College din Dublin, unde sunt si exemplare care dateaza din secolul XIV. Dar nu uitati daca vreti sa va inscrieti la cursurile prestigioasei universitati aveti grija sa nu va apropiati de turnul de aici, monument istoric, avand si o impresionanta clopotnita. Potrivit superstitiei daca intri in turn sau doar stai in apropierea lui nu vei mai reusi niciodata sa iti iei examenele. Daca verdele pare culoarea irlandeza prin definitie - in definitiv este asociat si cu Sf. Patrick, ocrotitorul tarii - albastrul a fost ales oficial ca nuanta nationala oficiala.
3. Sf. Patrick este sfantul care ocroteste Irlanda, ziua lui fiind sarbatorita in fiecare an pe 17 martie, data la care fiecare participant devine pentru macar cateva ore un adevarat irlandez. Parada, distractii, bere, mancare traditionala, multa distractie si mandria de a apartine unei comunitati, totul pentru o sarbatoare memorabila. Insa in realitate Sf. Patrick nu era de fapt irlandez, ci s-ar fi nascut pe teritoriul britanic de astazi, undeva in apropierea orasului Wales. Rapit de pirati si adus in Irlanda, vandut ca sclav, avea sa ramana aici pentru cel putin sase ani pana cand a putut sa revina acasa. Se va intoarce totusi in Irlanda ca misionar, marcand decisiv istoria insulei.
4. Muckanaghederdauhaulia este un loc din Irlanda care detine recordul pentru cea mai lunga denumire, nu mai putin de 22 de litere. Un mic record local de care irlandezii sunt foarte mandri. Si daca va plac locurile istorice in Irlanda veti gasi in jur de 30 000 de castele (nu putine dintre ele renovate si bine intretinute, perfecte pentru o vizita) si ruine pline de farmec si poezie. Mai mult decat atat sunt puteti si inchiria pentru perioade mai lungi sau mai scurte un intreg castel, iar daca bugetul va permite ar fi o vacanta de neuitat.
5. Irlanda pare sa fie locul ideal pentru a va bucura de o halba rece de bere Guiness, insa cea mai populara bautura ramane ceaiul, irlandezii fiind depasiti doar de turci la consumul anual. Potrivit statisticilor fiecare irlandez bea peste doua kilograme de ceai in fiecare an, in timp ce atunci cand vine vorba de consumul de alcool Irlanda ocupa pozitia a patra in lume. Doar pentru bere Irlanda ocupa a sasea pozitie intr-un top mondial.
6. Guiness nu inseamna doar bere, ci si celebra carte dedicata recordurilor din toata lumea. Prima sa editie a aparut in 1954 dupa ce directorul fabricii de bere omonime (un alt simbol al tarii) nu a gasit in nicio carte raspunsul la o intrebare simpla: care este cea mai rapida pasare din Europa?
7. Daca poti sa demonstrezi ca unul dintre bunicii tai a fost irlandez atunci poti sa devii cetatean al Irlandei chiar daca nu ai fost niciodata acolo. Nici macar nu trebuie sa stii nimic despre misterioasa si frumoasa insula. Potrivit estimarilor in toata lumea traiesc mai multe persoane de origine irlandeza decat in tara, multi dintre bunicii si strabunicii acestora plecand in timpul celei mai mari catastrofe din istoria tarii, Marea Foamete din 1845-1849, cand foarte multi dintre locuitori au ales emigrarea.
8. Frumusetea Irlandei i-a inspirat de-a lungul anilor pe regizori, aici fiind turnate scene din pelicule precum filmele din seria Harry Potter, Razboiul Stelelor, Braveheart, iar lista poate continua.
9. Mitologii spiridusi (leprechauns din irlandezul luchorpan, tradus ca trup mic sau corp marunt) sunt potrivit legendelor foarte mici de statura, greu de vazut si aproape imposibil de prins, imbracati in verde, purtand o palarie mare si pazindu-si comoara ascunsa la capatul curcubeului. Daca sunt basme in care spiridusii sunt malefici, in vreme ce in altele sunt binevoitori si prietenosi, in magazinele de suveniruri irlandeze veti putea gasi tot soiul de jucarii, figurine, tricouri si cani, ilustrate si magneti, totul cu si despre leprechauns.
Foto: seansbar.ie, irishcentral.com, amazon.com