Taramul Irandei si cultura sunt absolut fascinante si se imbina intr-un tablou coplesitor. Planificarea unei calatorii in Irlanda poate fi de cele mai multe ori o sarcina dificila, in primul rand, din cauza numarului mare de obiective ce trebuie atinse. Irlanda ocupa circa 80 % din insula Irlandei, invecinandu-se la nord-est cu Irlanda de Nord, parte din Regatul Unit. In rest, teritoriul acesteia este inconjurat de ape: Oceanul Atlantic la vest, Marea Celtica la sud si Marea Irlandei la est.
Irlanda este un taram vesnic verde, stancos, dur, dar de o frumusete care te lasa fara suflare. Primele referiri la evenimente ce s-au petrecut aici s-au facut la inceputul secolului al V-lea e.n., odata cu crestinarea teritoriului. Procesul de crestinare a Irlandei a fost unul de lunga durata, Patrick si Palladius fiind principalii misionari retinuti de istorie.
Urmasi ai celtilor dar si ai vitejilor vikingi, irlandezii sunt oameni ambitiosi si luptatori, mandri de cultura lor. La inceput, vikingii au sosit in expeditii de prada, dar spre jumatatea secolului al IX-lea, si-au construit porturi fortificate pentru iernat. Insusi orasul Dublin a aparut ca fortificatie vikinga.
Dublin este locul unde se intalnesc nenumarate muzee si galerii, precum si multe expozitii de arta contemporana. Muzeul national si Galeria nationala se afla in perfecta armonie cu alte lacasuri de cultura, cum ar fi Muzeul de arta moderna sau arhiva de fotografie din Temple Bar.
Castelul Bunratty este unul dintre cele mai populare locuri de vizitat din sud-vestul Irlandei, fiind cel mai complet si autentic castel medieval din aceasta tara. Construit in anul 1425 si pradat cu multe ocazii, castelul a fost restaurat in anul 1954 si readus la forma sa splendida medievala, cu mobilier si tapiterii in spiritul vremurilor.
Parcul National Connemara, aflat in vestul Irlandei, intr-una din zonele deluroase, ofera imagini fantastice de pe piscurile nu mai inalte de 1000 de metri. In nordul insulei, regiunea Sligo, se poate admira ‘Ben Bulben’ sau ‘Muntele Posomorat’. Numele se trage de la faptul ca formatiunea stancoasa se gaseste intr-o zona acoperita de nori in cea mai mare parte a timpului.
In anul 1801 Irlanda a fost declarata, oficial, parte a Regatului Unit. In cursul secolului XIX si inceputul secolului XX miscarile pentru independenta au luat amploare, conducand la crearea Statului Liber Irlandez, care in 1949 devine republica si paraseste Commonwhealth-ul.
Desi evolutia economica a Irlandei a fost puternic afectata de criza bancara interna si de evolutiile de pe principalele piete externe, aceasta se numara, in continuare, printre cele mai competitive 10 economii din lume.
In 2012, cele mai importante sectoare ale economiei Irlandei erau: industria, administratia publica, apararea, educatia, sanatatea si asistenta sociala si comertul cu ridicata si cu amanuntul, transporturile, serviciile de cazare si alimentatie publica.
Sursa foto: Wikipedia.org
I. C.