Iranul critica dur Marea Britanie pentru gestul de a-l fi `innobilat` cu ordinul de Cavaler pe scriitorul Salman Rushdie, condamnat la moarte de ayatollahul Khomeini pentru cartea `Versetele satanice`. Decoratia i-a fost acordata sambata de Regina Elisabeta a II-a, cu ocazia propriei aniversari, pentru contributia autorului in literatura. Oficialii iranieni au ripostat prompt cu o conferinta de presa si declaratii `razboinice`.
`A da o decoratie uneia dintre cele mai detestate figuri din societatea islamica e, practic, o dovada de lupta a autoritatilor britanice impotriva islamului`, a subliniat Mohammad Ali Hosseini, purtatorul de cuvant al ministrului de externe iranian.
Englezii, `islamofobi`
Convins ca toata cruciada vestica impotriva islamului n-a fost o intamplare si o decizie sprijinita doar de cateva tari, ci de intreg Occidentul, Hosseini a adaugat ca englezii s-au plasat pentru totdeauna de partea cealalta a baricadei, ca `islamofobi`.
`Faptul ca au adus omagii acestui apostat ii pune definitiv pe oficialii britanici in conflict cu societatile islamice`, a sunat categoric declaratia iranianului, citat de toata presa internationala. In replica, Ministerul Afacerilor Externe britanic a precizat ca titlul a fost `pe deplin meritat`. Alaturi de Rushdie au mai fost decorati 950 de artisti, sportivi sau jurnalisti
Urmarit din 1989
Scriitorul de origine indiana, in varsta de 59 de ani, si-a facut rareori aparitia in public in ultimii 20 de ani, si atunci sub supraveghere stricta. Si asta pentru ca, in 1989, ayatollahul Khomeini, liderul spiritual al Iranului, `a aruncat` asupra lui o fatwa pentru `blasfemiile` la adresa profetului Mohammed, din cartea `Versetele satanice`, in curs de aparitie la Polirom. In 1998, guvernul iranian a decis sa renunte la condamnare, dar grupurile fundamentaliste s-au opus.
Fiu al unui afacerist de succes, Rushdie s-a nascut intr-o familie musulmana din India, dar si-a facut studiile la Cambridge. Faima i-a adus-o cel de-al doilea roman al sau, `Copiii din miez de noapte`, pentru care a luat Premiul Booker, in 1981.
Este casatorit cu tanara actrita Padma Lakshmi si continua sa starneasca controverse la iesirile in public. Ultima lovitura data islamului a fost anul trecut, in preajma scandalului caricaturilor cu Mahommed, cand a avertizat asupra `totalitarismului` religios din tarile arabe.