„Privatizarea a fost, intr-o oarecare masura, blocata pentru faptul ca asteptam sa treaca prin Parlament Ordonanta 39. Marti, (ieri, n.r.) sper sa fie si ea trecuta de Parlament, ca apoi sa putem grabi toate procedurile. Am fost tinuti in Parlament cel putin doua luni, intarziati, pentru ca raportul a fost transmis de plen de doua ori inapoi la comisie (Comisia pentru Cultura din Camera Deputatilor, n.r.). Este a treia oara cand se va pune in discutia plenului. Anexele sunt parte a Legii cinematografiei“, a declarat, citat de Mediafax, Adrian Iorgulescu. Ministrul a precizat ca „asteapta“ ca legea sa treaca de Parlament pentru ca imediat dupa aceea sa fie incepute procedurile de privatizare. „Daca trece, imediat dam drumul la proceduri. Strategia exista, dar privatizarea nu o face Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), ci AVAS“, a adaugat Iorgulescu.
Pareri pro si contra
Deputatii au adoptat, marti, pe articole, Legea cinematografiei, care prevede ca Guvernul poate privatiza cinematografele si alte imobile si terenuri aflate in patrimoniul studiourilor cinematografice detinute de stat. Articolele 66 si 67 din actul normativ, referitoare la privatizarea cinematografelor, au fost cele mai discutate de deputati, reprezentantii PRM opunandu-se acestei prevederi. Deputatul Olguta Vasilescu a declarat, in plenul Camerei, ca Guvernul are, prin alte legi, posibilitati de a privatiza cinematografele si ca o astfel de prevedere in textul legii discutate nu este oportuna. „Nu vreau sa ma gandesc mai departe si sa afirm ca se pregateste un tun imobiliar“ prin privatizarea cinematografelor, „nu este cazul sa punem in mana Guvernului o astfel de arma“, a sustinut Vasilescu. Opozitia deputatilor fata de reglementarile referitoare la privatizarea cinematografelor a fost, de altfel, unul dintre motivele pentru care proiectul legislativ a fost retrimis in doua randuri la discutii catre Comisia de cultura. Articolele in cauza stabilesc ca sediile, cladirile si terenurile aferente aflate in patrimoniul studiourilor cinematografice „Sahia Film“, „Ro Film“ si „Animafilm“ vor trece in proprietatea privata a statului roman. Amendamentul formulat de Vasilescu, in sensul eliminarii articolului referitor la privatizarea cinematografelor, a fost respins de deputati. A fost acceptat, in schimb, un amendament formulat de deputatul UDMR Kelemen Hunor, care stabileste ca Guvernul poate trece, prin hotarare de Guvern, din domeniul privat al statului si din administrarea Regiei Radef Romania Film, in domeniul public al comunitatilor locale. Secretarul de stat in MCC Ioan Onisei a declarat, ulterior votului, ca o astfel de prevedere implica si riscul „major“ ca, potrivit legii, consiliile locale respective sa dea, prin Hotarare de Consiliu, cu totul alta destinatie imobilelor respective. Potrivit lui Onisei, „un exemplu foarte prost in acest sens“ a fost dat in perioada 2001-2004, cand Guvernul a transferat in proprietatea Consiliilor Locale un numar de 54 de cinematografice, din care, in prezent, doar sase mai functioneaza cu aceasta destinatie. Legea adoptata de deputati mai stabileste si crearea Fondului Cinematografic, precum si sursele din care acesta este finantat.
Privatizare in trei etape
Concursul de proiecte cinematografice se va desfasura in doua etape, prima fiind secretizata, iar in cadrul celei de-a doua, castigatorii primei etape putand sa isi sustina, in fata Consiliului Centrului National al Cinematografiei, proiectele respective. Strategia de privatizare a Regiei Autonome de Exploatare si Distributie a Filmelor - RADEF prevede trei etape: transformarea regiei in societate comerciala, vanzarea unor sali si privatizarea societatii. In plus, strategia prevede trecerea a 14 sali de cinema in domeniul public al unor orase si in administrarea autoritatilor locale, in acest sens fiind initiat un proiect de act normativ.
28 iunie 2006