In nenumarate randuri, Adrian Iorgulescu a afirmat ca, in viitorul apropiat, se asteapta sa fie facuta „cea mai importanta infuzie de bani in Cultura din ultimele decenii“ - 250 de milioane de euro - preferand, la momentul respectiv, sa pastreze secreta provenienta fabuloasei sume - dar lasand sa se inteleaga ca aceasta ar proveni din surse exterioare bugetului de stat. Cu toate astea, MCC asteapta sa primeasca, la rectificarea bugetara, 1.000 de miliarde de lei vechi pentru proiecte de infrastructura, la care se vor adauga alte 65 de miliarde de lei vechi pentru reabilitarea mai multor lacasuri de cult si construirea a doua biserici ortodoxe destinate comunitatilor de romani din Barcelona si Bruxelles.
„Am vorbit cu ministrul de finante care m-a asigurat ca Ministerul Culturii va primi, la rectificarea bugetara, 1.000 de miliarde de lei vechi pentru proiecte de infrastructura, la care se vor adauga alte 65 de miliarde de lei vechi pentru reabilitarea mai multor lacasuri de cult si construirea a inca doua biserici ortodoxe“, a declarat, acum doua zile, ministrul Iorgulescu.
In asteptarea Hotararii de Guvern
Potrivit tot domniei-sale, cele 250 de milioane de euro vor putea fi accesate de Ministerul Finantelor Publice in cursul lunii iunie, astfel incat, pana in luna septembrie, sa inceapa efectiv lucrarile de reabilitare, modernizare si consolidare a insitutiilor de cultura din tara. Iorgulescu a precizat ca toate componentele memorandumului care prevede infuzia de 250 de milioane de euro vor fi cuprinse in cadrul unei hotarari de Guvern, actul normativ urmand sa cuprinda cifrele exacte care vor fi alocate pentru reabilitarea diferitelor institutii de cultura din tara.
«Infuzie»... cu cantec
Asadar, la data anuntului care viza „infuzia“ de 250 de milioane de euro, ministrul culturii nu a precizat exact provenienta sumei, dar a lasat sa se inteleaga ca o sursa este privatizarea BCR. „Zilele acestea urmeaza sa fie vanduta cea mai importanta banca din punctul nostru de vedere. Din privatizare, se va obtine o suma pe care nu vreau eu s-o anticipez, o stiu, pentru ca am discutat aproximativ nivelul ei intr-o sedinta de Guvern, si probabil ca una dintre surse vine de acolo“, declara Adrian Iorgulescu in decembrie 2005, adaugand: „In plus, se pot face si imprumuturi la BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare - n.r.), de la Banca Mondiala, deci nu exista probleme de finantare, ci doar o problema legata de capacitatea de a absorbi aceste fonduri“, a subliniat Iorgulescu. Insa, prin urmatoarea declaratie, ministrul pare sa se contrazica singur: „Din punct de vedere financiar, si stiu ca am fost mult criticat in presa, cred ca cel mai important lucru pe care l-am obtinut in 2005 pentru 2006 si 2007 este suplimentarea din rezervele bugetare ale Guvernului cu 250 de milioane de euro, bani necesari pentru finalizarea Bibliotecii Nationale, pe de o parte, si pe de alta parte, pentru reabilitarea tuturor institutiilor culturale apartinand ministerului“, spunea Iorgulescu intr-un interviu.
Parafrazandu-l pe eternul Caragiale, „apoi, daca e rectificare, rectificare sa fie“, daca nu, nu, „da’... s-o stim si noi“... Deci, cum e domnule ministru?...
Iorgulescu nu stie pe ce poate cheltui banii
In urma cu doar cateva saptamani, ministrul culturii explica presei ca sunt atat de multi bani pentru cultura romaneasca, incat nu stie cum ii va cheltui, invocand lipsa proiectelor culturale. Iata, insa, ca vin de la Guvern promisiuni consistente financiar pentru MCC, bani care nu pot ajunge in portofoliul unui minister fara a fi ceruti. Indiferent cui din domeniul culturii sunt destinati acesti bani, ar fi interesant de aflat - daca nu necesar - pentru ce anume s-au cerut 1.000 de miliarde de lei. La discutarea bugetului pentru Cultura, argumentele ministrului nu au greutate si niciodata nu ajunge la nivelul de 1% din PIB.
Biserici romanesti in strainatate, pe bani europeni
La cele 65 de miliarde de lei vechi destinate (si) construirii a doua biserici ortodoxe pentru comunitatile de romani din Barcelona si Bruxelles, se adauga suma de 400.000 lei
(4 miliarde de lei vechi), fondurile fiind alocate printr-o Hotarare de Guvern publicata in „Monitorul Oficial“, la 2 decembrie 2005. Banii erau destinati deschiderii unui Birou permanent de reprezentare a Bisericii Ortodoxe Romane si a unui nou centru episcopal la Bruxelles. Tot in luna decembrie, Guvernul a decis alocarea sumei de 1,2 milioane lei (12 miliarde de lei vechi) Patriarhiei Romane, in vederea aceluiasi proiect. Totodata, acum doua zile, MCC a primit o prima transa de 78 milioane euro din imprumutul contractat de la Banca Europeana pentru Dezvoltare, pentru finantarea proiectului de refacere a unor institutii culturale, considerate monumente de arta, urmand ca in luna septembrie sa fie alocata o alta suma de bani pentru reabilitarea Bibliotecii Nationale a Romaniei.