"Mai avem de dat 21 miliarde de lei vechi. Astfel, m-am gandit ca, totusi, e bine sa se dea acesti bani si sa se incheie contractul", a declarat ministrul Iorgulescu ieri, in cadrul unei conferinte de presa, sperand ca, in acelasi timp, sa se incheie si respectivele lucrari. "Aveam de gand sa sistez aceste lucrari, exista un contract care se intinde pana la sfarsitul acestui an", a adaugat ministrul.
Sediul vechi al Bibliotecii, revendicat
Totodata, Adrian Iorgulescu a mentionat ca sediul vechi al Bibliotecii Nationale "este revendicat", insa nu a dat detalii in acest sens: "aceasta chestiune o vom discuta alta data", a precizat ministrul. Iorgulescu a dezvaluit presei faptul ca, din cele 21 miliarde de lei vechi, au fost deja date 10 miliarde.
In cadrul aceleiasi conferinte de presa, ministrul culturii si cultelor a declarat ca in urma celui mai recent control efectuat de o comisie a MCC, formata in mare parte din economisti, la sediul din Bulevardul Unirii al Bibliotecii, au fost descoperite o serie de nereguli. "Noi gestionam bani publici si trebuie sa evaluam foarte clar situatia. Intre 2003 si 2005 s-au incheiat contracte in suma totala de unsprezece miliarde si trei sute de mii de RON", a afirmat Iorgulescu, adaugand ca: "s-a verificat modul de achizitie a contractelor de constructie cu firmele SC Invest SA, SC Conaster SRL si SC Scit Impex SRL si s-a constatat ca s-a incalcat Ordonanta 60/2001. Aceste lucrari s-au executat in lipsa autorizatiilor legale", a declarat Iorgulescu. Ministrul a mai spus ca, de asemenea, s-a incalcat contractul pentru ca nu a fost facuta receptia calitativa si cantitativa a lucrarilor. Asa cum intentiona in urma cu cateva zile, Iorgulescu a mai spus ca a sesizat, in scris, Corpul de Control al Primului-Ministru, Curtea de Conturi si Inspectoratul de Stat in Constructii, insa nu a precizat daca va fi sau nu demisa conducerea Bibliotecii: "Nu ne grabim sa luam masuri, procedam cu multa probitate si asteptam rezultatele acestor controale", a mai spus Iorgulescu, care spera ca acestea sa vina "in cateva zile".
"Speram sa avem si acoperirea valorica a proiectelor AFCN, pentru ca bani avem destui."
Adrian Iorgulescu
10 miliarde de la Loterie, in bugetul MCC
In alta ordine de idei, Andreea Grecu, directorul Administratiei Fondului Cultural National (AFCN), a mentionat ca, spre deosebire de anul trecut cand au fost finantate 33 de proiecte, la prima sesiune a Fondului, recent incheiata, au fost finantate 93. Grecu a mai declarat ca nu au fost facute publice comisiile de evaluare a proiectelor "intrucat urmeaza alte doua sesiuni si este dificil sa gasesti specialisti care sa nu aiba ei insisi proiecte inscrise". Vizavi de aceste sesiuni de proiecte, ministrul Iorgulescu a declarat ca in aprilie va fi virata o noua transa de 20 miliarde ROL pentru carte si publicatii iar, in septembrie, alte 20 miliarde, pentru ONG-uri. "Speram sa avem si acoperirea valorica a acestor proiecte, pentru ca bani avem destui", a mai spus Iorgulescu. Acesta a adaugat ca alte 10 miliarde lei vechi vor fi dati de MCC pentru achizitia de carte, in folosul tinerilor care isi pot cumpara carti la preturi reduse. Respectiva suma vine de la Loteria Nationala, 0,4% din profitul Loteriei, mergand, potrivit legii, in bugetul MCC. Cele 10 miliarde reprezinta totalul sumelor date de Loterie in 2003 si 2004.
Dirijorul Rasvan Cernat va reveni la Opera
Totodata, legat de situatia dirijorului Rasvan Cernat, ministrul Iorgulescu a declarat ca a avut loc o discutie si s-a semnat un acord intre dirijor si directorul Operei Nationale din Bucuresti, Catalin Ionescu-Arbore. Ministrul spera ca, la inceputul lunii aprilie, Rasvan Cernat sa revina la Opera.