Ion Vinea, pseudonimul literar al lui Ion Eugen Iovanaki, s-a nascut pe 17 aprilie 1895 la Giurgiu. Absolvent al Facultatii de Drept din Iasi, scriitorul roman nu a profesat niciodata avocatura, fiind mai degraba interesat de literatura.
In timpul liceului editeaza revista "Simbol" impreuna cu Tristan Tzara si Marcel Iancu. In aceeasi perioada publica in periodicile vremii versuri apreciate in mod pozitiv de critica literara. Inca de la inceput, Ion Vinea a fost perceput a fi un poet modern, iar la acea data, a fi modern insemna a fi simbolist.
Primele poezii, ce imprumuta motive si acorduri de la Minulescu si Macedonski, i-au fost publicate in revistele Simbolul, Noua revista romana si Seara.
Poetul isi formeaza un stil original in perioada Primului Razboi Mondial, odata cu aparitia revistei Contimporanul, publicatie ce promova literatura modernista si avangardista, in paginile careia au aparut articole ale unor scriitori importanti ai vremii, printre care si Marcel Iancu, Ilarie Voronca, Barbu Fundoianu, Ion Barbu, Paul Eluard, Andre Breton si Robert Musil. Intre anii 1922-1932, Ion Vinea este redactor-sef al acestei reviste.
Versurile poetului apar in paginile diferitelor publicatii, fara a fi stranse intr-un volum, pana in 1925 cand ii apare colectia de poezii "Descantecul si Flori de lampa".
Sub semnatura lui Vinea apar si volumele: "Paradisul suspinelor" (1930), "Ora fantanilor" (1964), precum si romanul "Lunaticii", aparut postum, in 1965. Ion Vinea se stinge din viata pe 6 iulie 1964 la Bucuresti.
A.I.
editor artline.ro