Cu aceasta ocazie, Ion Hobana si-a lansat cartea autobiografica "Calatorie intrerupta", aparuta la Editura Stiinta si Tehnica, prima de acest fel din cariera sa de autor contemporan de literatura S.F. "Este o carte atipica pentru cariera mea scriitoriceasca, un fel de evadare din acest univers, orientat cu precadere spre cateva puncte cardinale, care sunt literatura de anticipatie, apoi Jules Verne, care este mentorul meu, dar si fenomenele misterioase, cuprinse sub denumirea de fenomene aerospatiale neidentificate, cum le-am spus eu", a subliniat Ion Hobana. Romanul "Calatorie intrerupta" este, in mare masura, autobiografic.
Actiunea lui lui se petrece cu multi ani in urma, din vara anului 1944, fiind apoi reluata dupa 10 ani, in 1954, Ion Hobana incercand, astfel, "sa se elibereze de o povara a memoriei". Scriitorul a marturisit cu prilejul lansarii: "Am simtit imboldul de a-mi sonda memoria si de a asterne pe hartie intamplarile pe care le-am trait in acele doua perioade ale vietii mele, o perioada in care eram la inceputurile adolescentei, si o alta perioada, dupa 10 ani, cand incepusem sa colaborez cu reviste literare. Anul 1944 a fost un an crucial in istoria tarii, a natiunii noastre. Cartea surprinde o seama de intamplari, de ganduri, de sperante, de ingrijorari comune oamenilor acelui timp". Actiunea romanului se desfasoara alternativ pe doua planuri temporale.
Pe de o parte, anul 1944, cu trairile unui adolescent, cu inceputurile timide ale iubirii pentru una dintre colegele sale, cu preocuparile specifice varstei si, pe de alta parte, anul 1954, care prezinta o lume a adultilor ce incearca sa-si dea seama de ceea ce va urma dupa terminarea razboiului, cu problemele de adaptare la noua viata, la acel "paradis pierdut". "Ceea ce am incercat, si sper ca am reusit, a fost un lucru mai putin obisnuit in literatura care se intoarce in trecut. Autorul, adica eu, nu am vrut sa fiu atotstiutor. Sa nu spun, in cartea mea, ce avea sa fie mai tarziu. Am incercat sa imi las personajele sa actioneze si sa gandeasca asa cum se actiona si cum se gandea in epocile respective. Un fel de realism adaptat epocilor. Pe de alta parte, cartea incearca sa redea si atmosfera acelor timpuri", a mai spus Hobana. In context, scriitorul a anuntat ca, in acest an, cartea "Enigme pe cerul istoriei", publicata in 1993, va avea o a treia editie, imbogatita cu numeroase alte cazuri misterioase care s-au intamplat de-a lungul istoriei. Ion Hobana, critic literar, teoretician al literaturii de anticipatie, autor contemporan de literatura S.F., si-a dat licenta in litere cu o teza despre science fiction, prima de acest fel din Romania. A debutat in 1956 cu povestirea "Glasul Marii", iar in 1963 si, respectiv, 1988 a publicat volumele de povestiri "Oameni si stele" si "Un fel de spatiu". Ion Hobana a fost distins, pentru intreaga activitate din domeniul S.F., cu marele premiu al Ministerului Artei si Culturii din Polonia - 1974 si cu Premiul Harrison, decernat de World S.F. (Brighton, 1984).
De asemenea, povestirea "Emisiune nocturna" a fost premiata de Conferinta Europeana S.F. (Fayence, 1985). Cu acelasi prilej, Alexandru Mironov, binecunoscut scriitor in domeniul S.F., si-a prezentat cartea sa "In direct cu NASA", aparuta in 2006, dar si alte volume scrise de-a lungul timpului. Pana la sfarsitul lunii octombrie, la "Salonul Anual de Carte" vor mai fi prezente si alte nume sonore din domeniul jurnalismului, dramaturgiei si literaturii. Este vorba de: Passionaria Stoicescu, Crina Bocsan, Gheorghe Zarafu, Tia Serbanescu, George Genoiu, Aurora Liiceanu, Alice Nastase. In sfarsit, pe 23 octombrie, dupa mai multi ani va reveni in judetul sau natal -Ialomita- si poetul Mircea Dinescu.