inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Ion Ghica, omagiat la Domeniul de la Ghergani

0 Comentarii
 La initiativa stra-stranepoatei sale, Irina Bossy – Ghica, duminica, 11 septembrie 2016, s-a desfasurat evenimentul omagial dedicat implinirii a 200 de ani de la nasterea lui Ion Ghica.


 
In anul 2016 se implinesc 200 de ani de la nasterea lui Ion Ghica, personalitate marcanta a secolului al XIX-lea si unul dintre cei mai importanti sustinatori ai genezei Romaniei moderne.
 
Descendent al marii familii de domnitori, Ion Ghica a obtinut diplomele de Bacaulaureat in Litere si Stiinte matematice la Sorbona si a devenit inginer urmand cursurile prestigioasei institutii Ècole Royale des Mines. Revenit de la Paris, alaturi de colegii sai de generatie a initiat Revolutia de la 1848, a pledat pentru Unirea Principatelor, a devenit Principe de Samos in perioada exilului, apoi, revenit in tara, a fost prim-ministru de patru ori -  la Iasi si la Bucuresti, in vremea domniei lui Cuza si Carol I. A fost primul Presedinte al Academiei Romane, Director al Teatrului National si Ministru al Romaniei la Londra. Ilustru economist, a promovat cultura economiei si valori care au incurajat piata libera, eliminarea robiei si privilegiilor de orice fel, eforturile sale contribuind semnificativ la dezvoltarea Statului roman modern.
 
Prin Scrisorile catre Vasile Alecsandri, a creat una dintre cele mai valoroase opere memorialistice ale literaturii romane, evocand evenimentele istorice la care a luat parte in Valahia, Moldova, Paris, Londra, Constantinopol sau Insula Samos din Grecia, povestind despre viata de zi cu zi din Bucurestiul de altadata ori despre inalta societate, lasand mostenire unul dintre cele mai cuprinzatoare tablouri ale secolului sau.
 
Ion Ghica s-a nascut la 12 august 1816 la Bucuresti si a incetat din viata la 22 aprilie 1897 la conacul sau de la Ghergani.


 
Omagiu adus lui Ion Ghica, la Domeniul de la Ghergani


La initiativa stra-stranepoatei sale, Irina Bossy – Ghica, duminica, 11 septembrie 2016, s-a desfasurat evenimentul omagial dedicat implinirii a 200 de ani de la nasterea lui Ion Ghica. Evenimentul a avut loc la Domeniul de la Ghergani, cu sprijinul Primariei din Racari, judetul Dambovita.
 
In parcul Domeniului, in fata Capelei unde este inmormantat Ion Ghica alaturi de sotia sa, Alexandrina,  a fost lansata cartea Domeniul lui Ion Ghica de la Ghergani, studiu monografic realizat de istoricul de arta Ruxanda Beldiman, publicat de Editura Istoria Artei.


 
Programul evenimentului a cuprins turul ghidat organizat de doamna Beldiman, urmat de o sesiune solemna in cadrul careia au vorbit doamna Irina Bossy – Ghica, initiatoarea proiectului de restaurare la Ghergani, doamna Myriam Ghica (Elvetia), stranepoata lui Ion Ghica - genealog, doamna Georgeta Filitti - istoric, domnul Silviu Miloiu - istoric, domnul Matei Cazacu - istoric si genealog (Franta).
 
Discursul lor a fost completat de recitalul ansamblului cameral 4Cellos format din Ella Bokor, Mircea Marian, Stefan Cazacu si Radu Sinaci. La eveniment au luat parte numerosi membri ai familiei Ghica si ai vechilor familii nobiliare, precum si personalitati ale vietii culturale romanesti.
 
Evenimentul a fost organizat de Asociatia Domeniul Ghica Ghergani prin parteneriatul cu Elegant Catering si Aqua Carpatica, institutii care s-au solidarizat cu promovarea patrimonului cultural romanesc.
 
Totodata, a fost prima manifestare culturala organizata de Familia Ghica dupa Razboi, reusita evenimentului stabilind orizonturi optimiste pentru restaurarea morala a patrimoniului de la Ghergani, monument istoric de valoare nationala.


 
Despre Domeniul de la Ghergani
 
„Toata lumea doreste sa vada Gherganii. Doi sau trei vizitatori care au venit sa ne vada au povestit minunatii si minunatii, iar lumea vorbeste in oras despre bunul-gust, simplitatea si frumusetea micii noastre asezari de la tara.”(Ion Ghica intr-o scrisoare catre Alexandrina, 1867)
 
„Au venit la Ghergani pentru a-i intalni pe Ghica si pe sotia acestuia, Alexandrina, distinsa pianista, boierime erudita, scriitori si artisti, personaje de frunte ale lumii politice romanesti si europene. Au trecut pe aici Vasile Alecsandri, Costache Negri, Alexandru Odobescu, Nicolae Grigorescu, George Enescu, D.A. Sturdza, Ion Balaceanu, Sir John Laurence, om de stat britanic, vicerege al Indiei s.a.” Istoria timpurie a conacului vorbeste si despre vizitele faimosilor haiduci Iancu Jianu ori Ionita Tunsul, iar unele legende spun ca la Ghergani a fost planuita Unirea Principatelor Romane.
 
„Conacul de la Ghergani, reconstruit in doua etape intre 1869-1888, dupa schitele si viziunea lui Ion Ghica de catre arhitectii Dimitrie Berindey (1831-1884) si apoi de George Mandrea (1855-1916), se inscria ca si alte resedinte boieresti din epoca, in categoria maisons de plaisance. Avea, insa, nota lui particulara, conferita de profilul intelectual si artistic al cuplului Alexandrina si Ion Ghica.
 
Vechea curte boiereasca de la Ghergani, trecuta prin vicisitudinile istoriei recente, se afla actualmente intr-o avansata stare de degradare. Refunctionalizarea culturala si memorialistica  a ansamblului – conac, capela si parc – dorita de urmasii lui Ion Ghica, actualii proprietari, se sprijina pe proiectul de restaurare si reabilitaree conceput de arhitectul Serban Sturdza  impreuna cu biroul de arhitectura Prodid, in respectul monumentului istoric si al spiritului locului.”
(Ruxanda Beldiman, Domeniul lui Ion Ghica de la Ghergani)


 
Din discursul Irinei Bossy – Ghica de la Ghergani, despre actualitatea lui Ion Ghica:
 
„Trecutul este, deci, marea experienta a omenirii. Ignorarea lui, chiar daca nu pare sa aiba urmari imediate, ne condamna la o moarte lenta. Istoria, ca si limba, ne confera sansa de a fi noi insine, dar ne ajuta, mai ales, sa fim europeni, sa traim in comunitate. Iar traiul in comunitate presupune existenta unei constiinte a identitatii respective.
 
Iar lui Ion Ghica ii placea «sa-si aduca aminte»… Scrisorile catre Vasile Alecsandri sunt doar un exemplu. Cunoscator al istoriei arhitecturii prin monumentele cheie din capitalele europene ca si din Imperiul Otoman, Ion Ghica se dovedeste preocupat de destinul arhitectural al Bucurestiului in curs de a-si pierde patrimoniul istoric  - case boieresti, manastiri, biserici. La 1876 deplangea in «Convorbiri economice» degradarea si disparitia vechilor cladiri ce «[... ] se darama si dispar monumentele cele vechi, parca am voi sa stergem orice ar putea sa destepte constiinta nationala».  
 
(...) Tinerilor care astazi studiaza in Occident, ar trebui sa le amintim exemplul unor personalitati ca Ion Ghica. Desi a studiat si a trait la Paris si la Londra si a calatorit in toate marile orase ale Europei, de la Constantinopol la Florenta, gandul lui Ion Ghica se indrepta adesea spre casa: „Doresc sa ma intorc la Ghergani”, scrie in 1866 de la Constantinopol sotiei sale Alexandrina, nascuta Mavros.
 
Ion Ghica si-a asumat pe parcursul vietii destinul unui roman care a sustinut neincetat cauza nationala. Contactul cu Franta, unde a plecat la 19 ani, l-a ajutat sa inteleaga mai bine realitatile dureroase din tara sa. Stadiul inapoiat al vietii sociale si politice, coruptia regimului si, in general, a moravurilor din Valahia, necesitatatea unor reforme menite sa schimbe structural infatisarea tarii sale, i-au aparut mai limepezi lui Ion Ghica in urma contactului cu Franta.
 
Un fapt care-i frapa dureros pe tinerii romani aflati atunci in Franta, si dupa cate reiese din scrisorile sale, in mod deosebit pe Ion Ghica, era necunoasterea poporului roman in Occident. De aceea, el incepe inca din anul sosirii sale la Paris (1835) o larga actiune in directia cunoasterii de catre straini a poporului roman si a aspiratiilor sale de emancipare.
 
Este influentat de reformatorii francezi ai vremii si discuta despre starea tarii sale cu Jules Michelet si Edgar Quinet, amandoi revolutionari de la 1848 pe care ii transforma in filo-romani convinsi.
 
Michelet scria, chiar, adresandu-se tinerilor romani aflati la studii la Paris: «Fericiti sunteti voi, tinerilor romani... In tara voastra totul e de facut, fiecare din voi se poate distinge prin fapte patriotice si marete.» Aceasta situatie nu este foarte diferita nici astazi. In continuare, raman multe de facut... Ion Ghica merita recitit. Cea mai mare parte a discursurilor sale sunt de actualitate. Suntem norocosi ca s-au pastrat numeroase scrieri ale sale.”


 
Domeniul Ghica de la Ghergani va fi reintrodus in circuitul public


Domeniul de la Ghergani a fost redobandit in urma cu 8 ani de catre Irina Bossy – Ghica, prin eforturi sustinute timp de mai bine de 15 ani. Au fost luate demersuri de salvare a patrimoniului arhitectural din fonduri proprii, in primul rand pentru salvarea Capelei care se afla in pericol de colaps, insa Domeniul are nevoie de o si mai mare implicare pentru a fi restaurat si pentru a-si indeplini rolul de obicetiv turistic de patrimoniu, aflat la doar 30 de minute de Bucuresti, la jumatatea distantei pana la Targoviste.
 
In perioada urmatoare, Domeniul de la Ghergani va putea fi vizitat doar de grupuri organizate. Pentru programarea lor, cei care doresc sa vina la Ghergani sunt rugati sa contacteze Asociatia Domeniul Ghica Ghergani la numarul de telefon 0726.813.074. Mai multe amanunte, pe site-ul www.domeniul-ghica.ro.
 
Septembrie 2016
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Nume mari ale literaturii universale contemporane la Festivalul International de Carte Transilvania
Nume mari ale literaturii universale contemporane la Festivalul International de Carte Transilvania

Festivalul International de Carte Transilvania, aflat la cea de-a treia editie, va avea loc anul acesta in perioada 6-11 octombrie , in Piata Unirii din Cluj-Napoca. In cadrul festivalului se vor tine ...

Preparate traditionale si multa voie buna la cea de a doua editie a Oktoberfest Timisoara
Preparate traditionale si multa voie buna la cea de-a doua editie a Oktoberfest Timisoara

Joi, 24 septembrie, la Timisoara a debutat cea de-a doua editie a Oktoberfest , eveniment ce se va incheia pe 4 octombrie 2015. Ca si anul trecut, totul are loc in cel mai mare cort de evenimente din ...

Acorduri de fanfara la Timisoara Incepe Festivalul Fanfarelor editia XXVII
Acorduri de fanfara la Timisoara. Incepe Festivalul Fanfarelor, editia XXVII

Duminica, 27 septembrie 2015 , cele mai renumite fanfare din Banat se vor aduna la Sala „Capitol” din Timisoara, la cea de-a XXVII-a editie a Festivalului Fanfarelor . Evenimentul va ...

Enescu 135 la Radio Rom nia Muzical
Enescu 135 la Radio România Muzical

Pe 19 august se împlinesc 135 de ani de la nașterea lui George Enescu, unul dintre simbolurile culturale ale României: compozitor, violonist, pianist, dirijor, profesor, el a marcat ...

Cea mai mica bancnota din lume este romaneasca 10 bani din 1917
Cea mai mica bancnota din lume este romaneasca: 10 bani din 1917

O bancnota romaneasca de 10 bani din 1917 a stabilit recordul mondial pentru cea mai mica bancnota, anunta World Records Academy. Moneda romaneasca masoara 27,5 x 38 milimetri, are culorile verde si ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline