inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Ion Caramitru cu Hamlet in comunism

0 Comentarii
Actorul, revolutionarul si actualul director al Teatrului National povesteste despre cum a protestat Hamlet impotriva dictaturii.

Inauntru, o vitrina adaposteste carti in editii princeps, iar pe peretele alaturat, Caragiale si Cosbuc privesc din aceeasi fotografie.


Ion Caramitru este unul dintre actorii care au trait din plin experienta de a lucra in timpul comunismului. Spectacolele interzise, frigul din sala si textele cu subinteles faceau parte din cotidian.


"Teatrul era profund impotriva sistemului politic. Textul se interpreta voit in dublu sens, incercand sa transmita lucruri care nu puteau fi spuse direct. Lucian Pintilie, Liviu Ciulei, Alexandru Tocilescu, Silviu Purcarete si altii abordau o anumita maniera regizorala, iar actorii interpretau textele cu o tehnica aparte."


Frigul din Hamlet


Actorul a avut un imens succes cu piesa "Hamlet", jucata timp de sapte ani la Teatrul Bulandra. Comunistii nu au fost insa incantati deloc. "Spectacolul "Hamlet" a fost un puternic protest la adresa sistemului. S-a montat piesa integrala, care tinea cinci ore, iar debutul a fost in noiembrie ‘85, intr-o perioada in care nu exista caldura in salile de teatru din cauza economiilor lui Ceausescu.


Piesa se juca practic la zero grade, iar salile erau arhipline. Organele comuniste au vrut sa interzica spectacolul, dar am reusit sa-l jucam dupa negocieri ratate, apoi lupta cu cenzura, urmata de amenintari. Le-am spus: "Ne vom supune cenzurii, dar vom face un scandal imens sa se afle si in afara ca in Romania este interzis Shakespeare si Hamlet"", isi aminteste actorul.


Caramitru spune ca evenimentele l-au silit sa intre in politica deoarece a participat activ la Revolutie. "Daca nu as fi fost implicat in ceea ce s-a intamplat in ‘89, poate ca viata mea nu ar fi luat-o si in aceasta directie. Am asteptat cu speranta sa se produca o miscare, sa vina libertatea, dar ce a urmat dupa aceea se cunoaste. M-am retras la un moment dat din politica, un semn de protest fata de ceea ce se confisca din mers in 1990 de Iliescu, fosta nomenclatura si comunisti. Revolutia noastra cea anticomunista nu a reusit, ci a reusit aceea pe care au confiscat-o ei", spune actorul.


Taranist convins


Caramitru se numara printre putinii ministri care nu au parasit "corabia". A ales PNTCD, partid revenit de curand de la PPCD la numele istoric, deoarece este o formatiune anticomunista.


"In prezent, tara este stapanita de oligarhi economici proveniti din randul securistilor si al activistilor de partid. M-am inscris in PNTCD in 1996. Este un partid profund anticomunist, atasat de patura oamenilor de la tara. Principiile sale au ramas intacte. A fost la guvernare in 1918 si a adus Romaniei un statut de tara europeana odata cu marea Unire. Dupa 1989, partidul a fost subminat din interior. Avem o lista de oameni deconspirati ca fosti colaboratori ai Securitatii, unii chiar au condus partidul", destainuie Caramitru.


Taranistul considera ca esecul dreptei din 2000 are ca principali factori membri ai Partidului National Liberal si pe fostul sef de stat Emil Constantinescu.


"Liberalii au decis atunci sa iasa din CDR si sa nu sustina candidatul nostru la presedintie. Apoi greseala tragica a fost a lui Emil Constantinescu atunci cand a hotarat sa nu mai candideze."


Pentru viitor, Ion Caramitru doreste ca taranistii sa mearga pe cont propriu in alegeri, fara niciun fel de aliante. "Partidul poate intra in parlament cu o campanie electorala simpla, cinstita, scotand in evidenta lucrurile bune realizate la guvernare si cu oameni credibili. Orice fuziune ciudata, cu oameni care sunt fosti inamici politici, nu va creste puterea PNTCD, ci dimpotriva."


CARTE DE VIZITA


Decorat in Marea Britanie si Franta


> Ion Caramitru s-a nascut pe 11 martie 1942, in Bucuresti.


> In 1964 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale".


> A debutat pe scena in 1964, in rolul lui Eminescu, in piesa cu acelasi nume a lui M. Stefanescu.


> Este actor de teatru, regizor si actor de film.


> In 2005 a fost numit director al Teatrului National din Bucuresti.


> In 1995 a fost decorat de catre Regina Elisabeta a II-a cu titlul de Ofiter de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic pentru activitatea culturala. Doi ani mai tarziu, primeste dinstinctia de Cavaler al Ordinului Literelor si Artelor in Franta.


DESEN


Teatrul National din urma cu 130 de ani


Pe unul dintre pereti se afla un desen mai vechi de un secol. "Este cladirea Teatrului National in timpul Razboiului de Independenta din 1877. Reprezentarea am gasit-o intr-un anticariat din Londra. Probabil facea parte dintr-o publicatie."


Transformare. Caramitru explica ce s-a schimbat in teatru si de ce este folositor teatrul experimental. De asemenea, actorul vorbeste despre prietenia sa cu Toma Caragiu.


Chiar daca astazi este director al Teatrului National, Caramitru isi continua cariera de actor inceputa in urma cu mai bine de 40 de ani. Exista schimbari majore intre situatia de pana in 1989 si ce se intampla in teatrul zilelor noastre.


"Apropo de duplicitatea jocului, diferenta dintre teatrul de pana in ‘89 si cel de astazi este ca in prezent jucam piesele asa cum sunt scrise, iar atunci, dupa cum erau traduse".


Odata cu Revolutia, actorii au castigat libertate de exprimare, insa teatrul a pierdut rolul de "avanpost al rezistentei", dupa cum spune Ion Caramitru.


Chiar daca si-a desfasurat cariera pe scena clasica a teatrelor, Caramitru se declara un sustinator al celui experimental.


"Marele avantaj este ca actorii aflati la inceput de cariera exerseaza meseria intr-un spatiu neconventional si care ofera libertate totala de exprimare. La toate festivalurile mari de teatru se desfasoara in paralel si o sectiune de "off", de experiment care atrage o parte importanta a publicului. Exista chiar actori care fac cariera numai in teatrul experimental, pentru ca asta le place."


Prietenia cu Toma Caragiu


De-a lungul carierei, Caramitru a colaborat cu zeci de actori de renume din lumea teatrului si a filmului. O legatura speciala a avut cu Toma Caragiu, dupa ce a acesta a sosit in Bucuresti de la teatrul din Ploiesti.


"Pe Toma Caragiu l-am cunoscut la Teatrul Bulandra, unde am fost colegi. Am legat o prietenie frateasca, tinand cont ca amandoi eram aromani."


Cei doi au jucat impreuna in multe piese, printe ele numarandu-se "Azilul de noapte" si "Elizabeta I". Dar cei doi comunicau mult mai mult in afara scenei: "Petreceam mult timp impreuna la repetitii, comentam lumea teatrului, ne imprumutam carti. Uneori plecam cu masina la casa lui din Peris sa hranim cainii. Caragiu a fost membru PCR si secretarul organizatiei la Teatrul Bulandra. Cu timpul s-a schimbat.


Asculta Europa Libera si discutam pe marginea a ceea ce se difuza la postul de radio", spune directorul TNB. Dintr-un om al comunistilor, Caragiu a devenit un disident.


Caramitru isi aminteste: "Totul a culminat prin 1972, cand comunistii au interzis "Revizorul", de Gogol. Atunci, Liviu Ciulei a fost destituit din functia de director general, iar Caragiu din functia de conducere in partid.


Caragiu a devenit un varf de lance impotriva sistemului". Pe 4 martie se implinesc 30 de ani de cand Toma Caragiu a murit in urma cutremurului care a devastat Bucurestiul.


RENUME


Printre cei mai buni actori


Ion Caramitru a fost desemnat printre cei mai buni zece actori din toate timpurile care l-au jucat pe Hamlet. Clasamentul a fost realizat de publicatia britanica "The Times" anul trecut, cu ajutorul unor specialisti ai fenomenului shakespearean.


Caramitru a fost apreciat pentru "umorul penetrant si inconfortabil care i-a asigurat sanatatea mintala si l-a ferit de primejdii in conditiile unei presiuni politice si personale de nesuportat", afirma Michael Boyd, directorul artistic al companiei Royal Shakespeare.


COLECTIE


Pasionat de stilul brancovenesc


Directorul TNB colectioneaza obiecte si mobilier din perioada brancoveneasca. In biroul sau se afla doua oua din lemn si o cutie din acelasi material. "Imi place epoca. Icoanele, obiectele, moda din acea vreme au un spirit profund romanesc", spune Caramitru.


ARTA PLASTICA


Tablourile lui Bernea


Deasupra biroului se gasesc trei tablouri pictate de Horia Bernea. "Tabloul central face parte din seria de dealuri pictate de acesta", spune directorul TNB. Horia Bernea a contribuit esential la promovarea culturii romanesti in lume.


Operele sale au fost expuse in galeriile mari din Europa. Deoarece tatal sau fusese detinut politic, a trebuit sa spuna ca acesta murise pentru a fi admis la Arte Plastice.


SFATUL LUI CARAMITRU


"O fiinta unica"


Directorul TNB se adreseaza tinerilor actori. "Sa nu uite ca se exprima in secolul al XXI-lea, care se presupune a fi nu numai unul religios, dar si cultivat. De aceea, actorul trebuie sa fie educat si sa citeasca tot mai mult. Sa fie constient ca isi duce propriul destin in mana si ca in acest domeniu nu-l poate ajuta nimeni. Artistul este o fiinta unica, trebuie sa fie studios si sa aiba deschidere pentru cultura."


FATA NEVAZUTA


Sportiv de performanta


> Este pasionat de sport. Ca atlet a participat la Balcaniadele pentru juniori. Specialitatea sa era proba de 110 metri garduri.


> Caramitru a mai jucat baschet, tenis si a facut schi. "Am facut baschet din studentie si jucam in campionate in echipa Artelor, formata din cei de la Teatru, Arhitectura si Arte Plastice. De asemenea, imi place tenisul. Chiar si astazi mai joc doar cate o partida".


> A sustinut examenul de licenta in 1964, la Studioul Casandra cu "Hamlet", piesa lui Shakespeare, care i-a adus consacrarea internationala intre 1985 si 1992.


> Ca regizor a pus in scena mai multe piese de teatru, dar si spectacole pentru Opera Nationala din Bucuresti si pentru Opera Nationala din Belfast.


> Inainte de a colectiona obiecte din epoca brancoveneasca, Caramitru a avut o colectie de icoane si oua incondeiate.


> De zece ani este membru PNT si vicepresedinte al Asociatiei Revolutionarilor fara Privilegii.

Lica Manolache
Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Diane Lane, Meryl Streep Si F. Murray Abraham, in regia unui roman

JURNAL DE CINEFIL Noi, romanii, astia care am ales sa traim intre Carpati, ne credem cei mai destepti de pe pamant si, daca vine cineva care are succes "afara" sa-si imparta cu noi ...

Premiu castigat de Anamaria Baciu Avram la Cvadrienala balcanica de pictura

In cadrul Expozitiei cvadrienale balcanice de pictura de la Stara Zagora, Bulgaria din decembrie 2004, a participat si Romania. Unul dintre cele 6 premii acordate a fost adus in Romania de catre ...

Ada Milea si Alexander Balanescu aduc “Insula" la TNB

Vineri, 2 iunie, bucurestenii au ocazia sa vada ineditul spectacol “The Island", aflat in turneu in Romania in perioada 27 mai-2 iunie. Violonistul si compozitorul britanic de origine romana ...

Calatori prin manuscris Expozitie in cadrul programului Brancoveanu MNAR
Calatori prin manuscris. Expozitie in cadrul programului Brancoveanu@MNAR

Muzeul National de Arta al Romaniei are placerea sa va invite sa vizitati expozitia Calatori prin manuscris , deschisa pana pe 31 august 2014 la parterul Galeriei Nationale. Inscrisa in programul ...

Mircea Cartarescu, castigator la Timisoara

Institutul Cultural Roman a desemnat castigatorii Programului Cantemir. Unul dintre proiectele castigatoare,cu finantare nerambursabila, este inspirat din literatura lui Cartarescu si apartine ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline