Ion Calugaru, pseudonim literar al lui Strul Leiba Croitoru, s-a nascut pe 14 februarie 1902 la Dorohoi, judetul Botosani. Urmeaza cursurile Liceului "Matei Basarab" din Bucuresti, unde il are profesor pe Eugen Lovinescu. Debuteaza publicistic in 1920, in paginile revistei "Mantuirea", semnand cu pseudonimul B. Croitoru.
Ajutat de Lovinescu se angajeaza redactor la revista "Sburatorul". Colaboreaza si cu alte publicatii, printre care "Rampa", "Universul literar", "Cuvantul", "Vremea" si "Contemporanul". Ion Calugaru debuteaza editorial in anul 1923 cu o culegere de povestiri umoristice, intitulata "Caii lui Cibicioc".
Un an mai tarziu a aparut "Haiducul Codau, moartea poterelor, bucuria vaduvelor", urmat de doua carti de proza in spiritul avangardismului, "Paradisul static" (1926) si "Abecedar de povestiri populare" (1930). In 1929 ii apare propria revista, "Opinia publica", in care publica articole, schite, nuvele si romane in foileton. La aceasta revista colaboreaza scriitori precum st. Roll, B. Fundoianu, I. Raiot, Ion Popescu, Mos Ion Popescu.
Dupa 1930 Ion Calugaru devine unul dintre cei mai activi publicisti de orientare antifascista. A scris volume de proza ce reflecta starea sociala si morala a oamenilor simpli de la sate si orase: "Copilaria unui netrebnic" (1936), "Lumina primaverii" (1948) si romane a caror teme ne introduc in climatul vietii bucurestene din perioada interbelica: "Omul de dupa usa" (1931) si "Don Juan Cocosatul" (1934).
A publicat si piesele de teatru "Ion si Salomeea" (1947) si "Clovnul care gindeste" (1949). A fost membru al Institutului de Studii Latine si a facut parte din Societatea Scriitorilor Romani. Prozatorul si dramaturgul roman Ion Calugaru s-a stins din viata pe 22 mai 1956 la Bucuresti.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro