Ion Birladeanu
Realpolitik
Vineri, 16 mai 2008 ora 19
H'art Gallery
str. Mihai Eminescu nr.105-107
Exista un mit fascinant al omului aflat la marginea societatii care duce o existenta psihopompa dincolo de conventii sau conforturi burgheze. Fiecare societate are nevoie de acesti oameni care traiesc atat inauntrul unei societati, cit si inafara ei
Ion Birladeanu a avut o existenta de acest tip. Este nascut in 1946 si de mai bine de treizeci de ani a evitat sa devina un "cetatean onorabil". Pe vremea comunismului a schimbat toate muncile posibile. La douazeci de ani pleaca din satul sau natal (Zapodeni, judetul Vaslui) si incepe sa munceasca la stuf in Tulcea sau docher in Constanta. In Bucuresti este pe rind gropar, taietor la gater, paznic sau muncitor necalificat la Casa Poporului. Dupa 1989 traieste din resurse marginale ocupindu-se ca un free lancer de selectarea gunoiului intr-o curte de bloc de pe strada Mosilor si face mici servicii locatarilor. Nu isi intemeiaza o familie si nu se mai angajeaza.
In toti acesti ani, Ion Birladeanu isi intretine insa un proiect artistic pe care il arata "doar citorva oameni destepti". El a facut ceea ce orice artist ar trebui sa faca fie literal, fie metaforic: a parcurs drumul riscant in acel no man's land unde fiecare societate isi leapada mastile. Groapa de gunoi este unul dintre aceste locuri. Aproape toata informatia culturala a unei culturi ajunge sa fie aruncata la gunoi. E un loc bun pentru un autodidact si pentru oricare cautator. Prin existenta lui, Ion Birladeanu a selectat timp de mai bine de treizeci de ani imagini din reviste si a realizat o serie de colaje unice.
Expozitia Realpolitik prezinta o serie de colaje politice pe care Ion Birladeanu le-a facut dupa 1989. Colajele realizate intre 1990 si 1996 constituie o critica cinica la adresa tuturor "virfurilor" politicii romanesti care au populat spatiul public romanesc. Ceausescu are un loc aparte, politica post-decembrista fiind si ea prezenta prin Iliescu, Constantinescu, Funar, Petre Roman sau Adrian Paunescu.
H'ART GALLERY
Str. Mihai Eminescu nr. 105-107
t. 210 83 51
f. 210 83 02
www.hartgallery.ro
Program galerie
Luni-Sambata 14.00-18.00
Mai 2008