Ion Biberi, eseist, prozator si critic literar roman, s-a nascut pe 21 iulie 1904 la Turnu Severin. A absolvit Facultatea de Medicina si Facultatea de Litere si Filozofie din Bucuresti si a obtinut titlul de doctor in medicina si chirurgie, precum si pe acela de medic primar psihiatru.
A profesat ca medic timp de un an in judetul Mehedinti, din 1935 pana in 1939 la Societatea de Navigatie din Turnu Severin si la Spitalul Central din Capitala pana la pensionare, in 1968. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial a fost pe front in calitate de medic.
In literatura, Ion Biberi a debutat cu proza scurta in paginile revistei “Bilete de papagal”. De asemenea, a colaborat la mai multe reviste literare, precum Revista Romana, Kalende, Ramuri, Revista Fundatiilor Regale si Viata Romaneasca. S-a remarcat ca romancier cu volumul “Proces”, pubicat in anul 1935. Acest roman ce a atras atentia prin indrazneala formulei narative a fost distins cu Premiul „Techirghiol-Eforie".
Ion Biberi nu a avut acelasi succes cu urmatoarele sale opere: Oameni in ceata (1937), Cercuri in apa (1939), Un om isi traieste viata (1946), Destinul Aisei (1983), Luminile Capricornului (1983). Scriitorul a fost distins de asemenea cu premiul Fundatiilor Regale in 1936 pentru eseul „Thanatos”, si cu Premiul Societatii Scriitorilor Romani in 1937 pentru volumul „Studii asupra literaturii romane contemporane”.
Opera lui Ion Biberi contine peste treizeci de volume de proza, eseuri, estetica, psihanaliza si monografii. Scriitorul a incetat din viata pe 27 septembrie 1990 la Bucuresti.
A.I.
editor artline.ro