Ca Ioannina este cel mai important oras din regiunea Epirului, aceasta o dovedeste pe de-o parte numarul de locuitori, iar pe de alta, fluxul mare de turisti. Asezarea fascineaza prin pozitia pitoreasca si prin atractiile culturale care ii confera o aura legendara. Din ultima categoria face parte Castelul Ioannina, o fortificatie de origine bizantina modificata si adusa la infatisarea de astazi in perioada turcocratiei.
Intre zidurile sale exista doua cetati. Cea din nord-est gazduia palatul ighemonului (conducatorului) de odinioara al orasului. Astazi, in varful sau domina moscheea lui Aslan Pasa edificata in anul 1618. Constructia gazduieste Muzeul Municipal fiind impartita in trei sectiuni: greceasca, evreiasca si turceasca.
A doua cetate dispusa in sud-est este cunoscuta ca Its-Kale si este asociata cu personalitatea lui Ali Pasa. Its-Kale se remarca indeosebi prin trei obiective: Moscheea Fetihe, mormantul lui Ali Pasa si Muzeul Bizantin. Lacasul de cult a fost construit pe temelia unei biserici ortodoxe in anul 1430. Initial era din lemn, dar apoi, in anul 1611 a fost reconstruita din piatra. Cel care i-a dat forma actuala a fost Ali Pasa, in 1795. Castelul Ioannina are patru intrari, doua dinspre strada principala iar doua secundare. Lungimea sa este de aproximativ 2000 m iar latimea de 10 m.
In localitate turistii interesati de istorie mai pot vizita Soufari Sarai, adica scoala de echitatie a lui Ali Pasa, Biblioteca Turceasca, sinagoga, ruinele bailor bizantine si turnurile Voimoundos si Toma. Muzeul Bizantin a fost inaugurat in anul 1995 cu scopul de a conserva si expune Epirul in perioada crestina timpurie, bizantina si post-bizantina. Colectiile sale includ sculpturi, ceramica, icoane, carti si obiecte din argint.
Pentru cei ce iubesc natura, plimbarile si poate chiar sporturile extreme Lacul Pamvotis, cu fascinanta sa insula inconjurata de munti, este obiectivul ideal. Pamvotis este al doilea lac ca vechime din Europa dupa lacul Ohrid, si s-a format in urma cu aproape 10,000 de ani. Prima mentionare documentara soseste in secolul al XII-lea, prin comentariile unui anume Eustatiu la opera homerica Odiseea.
Insula din Ioannina este unul dintre cele mai frumoase locuri din preajma orasului. Aceasta atrage turistii si prin intermediul semnificatiei istorice si religioase. Insula a fost un important centru monahal in trecut, fapt marturisit si de asezamintele ramase pana in prezent: Manastirea Filantropinon si Manastirea Pantelimon. Manastirea Pantelimon a fost fondata in secolul XV, dar biserica a fost renovata in secolul XIX. De asemenea, mai pot fi vizitate manastirile Eleusas, respectiv Schimbarea la Fata.
Sursa foto: wikipedia.org
I. C.
editor artline.ro