Ioan Slavici s-a nascut pe 18 ianuarie 1848 in judetul Arad, la Siria. Scriitor si jurnalist, a debutat in 1871 in "Convorbiri Literare" cu comedia "Fata de birau". Alaturi de Eminescu a creat Societatea Academica Social-Literara Romania Juna.
In 1874 s-a stabilit la Bucuresti si s-a angajat drept secretar al Comisiei Colectiei Hurmuzachi. A fost profesor si redactor la "Timpul", iar alaturi de Ion Luca Caragiale si George Cosbuc a editat revista "Vatra".
Cele mai cunoscute lucrari ale lui Ioan Slavici sunt nuvelele "Popa Tanda", "Scormon", "Gura Satului", "Comoara", "O viata pierduta", "Viata Parasita", "O jertfa a vietii", "Padureanca", "Budulea Taichii" si "Moara cu Noroc".
Dintre romanele scrise de autor : "Mara", "Din batrani", "Din 2 lumi", "Cel din urma armas". Totodata in istoria literaturii romane autorul ne-a lasat mostenire povesti si memorii precum "Zana Zorilor", "Ileana cea sireata", "Florita din Codru", "Petrea-Prostul", "Doi feti cu stea in frunte", "Spaima-zmeilor" si "Limir-Imparat", respectiv "Inchisorile mele", "Lumea prin care am trecut" si "Amintiri".
Cand Romania a intrat in primul razboi mondial, la 28 august 1916, Siguranta Generala a efectuat o serie de perchezitii la domiciliile unor persoane vizate, printre care si scriitorul. Slavici conducea Ziua, ziar de orientare filogermană, care milita pentru mentinerea neutralitătii României in Primul Război Mondial. A fost ridicat din pat in miez de noapte si dus la Prefectura Politiei, apoi la Jilava, iar manuscrisele gasite pe biroul sau au fost confiscate
Slavici a pledat nevinovatia sa mentionand ca manuscrisele erau literare, solicitand sa-i fie restituite. Dupa mai mult de o luna a fost eliberat, dar manuscrisele nu si le-a recuperat. Ioan Slavici s-a adresat in cele din urma primului ministru, cerand sa-i fie returnate romanul „Musculita" si „Sintaxa", partea a II-a a „Gramaticii limbii romane".
Iulie 2009