Inchisa timp de jumatate de an pentru reamenajare, dupa ce, la sfarsitul anului trecut, MNAR a inapoiat Muzeului National Brukenthal din Sibiu 19 picturi din colectia baronului Samuel von Brukenthal, Galeria de Arta Europeana s-a redeschis oficial aseara. Odata cu redeschiderea acestui spatiu a fost vernisata o expozitie intitulata "Pieter Paul Rubens in gravura secolelor XVII-XIX", care va putea fi vizitata pana in luna octombrie. Aceasta este gazduita in cele doua sali special amenajate pentru a prezenta expozitii temporare, cu lucrari din patrimoniul Cabinetului de Desene si Gravuri al MNAR. Expozitia propune 28 de gravuri realizate in atelierul lui Rubens, structurate pe temele principale ale operei sale: subiecte religioase, tematica mitologica - cu un accent special pe cateva motive antice descoperite de Rubens in Italia -, portretul si peisajul.
Lucrari din colectia lui Carol I
Aflata acum la a cincea etapa din viata sa, Galeria, deschisa pentru prima data in 1951, cand la 20 mai Muzeul National de Arta si Arheologie, inaugura in aripa sudica a Palatului Regal din Calea Victoriei Galeria de Arta Universala in cadrul careia era expusa o parte din patrimoniul sau european, propune astazi publicului lucrari ale unor maestri europeni precum El Greco, Rembrandt, Monet, Rodin, Pieter Breughel cel Tanar, Rubens etc. MNAR s-a confruntat cu un adevarat dezastru, multe dintre lucrari fiind afectate de evenimentele din decembrie. Aceasta situatie a dus la inchiderea galeriei pana in 2001, intre timp reusindu-se restaurarea cladirii si a operelor afectate. In formula expozitionala actuala, Galeria de Arta Europeana urmeaza structura initiala, lucrarile fiind organizate pe scoli si prezentate cronologic, cele mai multe dintre ele provenind din colectia particulara a regelui Carol I. "Ceea ce veti vedea aici este o munca de echipa, in care au fost implicate toate sectiile si departamentele muzeului", a declarat Roxana Theodorescu, director general MNAR, miercuri, intr-o conferinta de presa, ea adaugand faptul ca "muzeul are acum un aspect mai unitar."
20% dintre lucrari, cu titlu de noutate
In expunerea permanenta au fost incluse mai multe picturi, sculpturi si obiecte de arta decorativa ce nu au mai fost prezentate publicului pana acum. Vizitatorii vor putea astfel admira picturi precum "Lupta lui Hercule cu centaurul Nessus" de Luca Giordano, "Sfanta familie" de Giorgio Vasari, "Fuga lui Iacob" de Jean Tassel, "Iisus si pacatosii pocaiti" atribuit lui Anton van Dyck si "Madona cu Pruncul" de Francesco Raibolini (numit Il Francia), donata muzeului in 2004. Din cele 300 de piese expuse - pictura si sculptura - 20% sunt opere prezentate cu titlu de noutate. Dintre aceastea, unele unele se aflau in muzeu, dar nu au fost expuse din '89, fiind supuse procesului de restaurare, iar celelalte sunt achizitii noi, donatii. Cu acest prilej a fost expus si un bust al regelui Carol I, apartinandu-i lui Ivan Mestrovic, un studiu pentru statuia ecvestra a regelui.
De asemenea, au fost expuse importante lucrari de arta recent restaurate - "Buna Vestire" de Tintoretto, "Intoarcerea fiului risipitor" de Bernardino Licinio, "Venus si Amor" de Lucas Cranach cel Batran, "Triumful Fecioarei inconjurata de ingeri" de Pedro Campana.
Dincolo de reparticularizarea salilor, tot cu titlu de noutate echipa muzeului a prezentat noile spatii protectoare, in beneficiul estetic al lucrarilor.
Traseul propus de Galeria de Arta Europeana acopera o perioada cuprinsa intre secolele al XIV-lea si al XX-lea, fiind organizat cronologic si pe scoli artistice: italiana, germana, spaniola, neerlandeza-flamanda-olandeza si franceza. Cu acest prilej, in salile de arta franceza, a fost expusa o pendula de parchet, o copie a unei lucrari aflate la Versailles, care nu a fost expusa niciodata pana acum, pentru ca a intrat in patrimoniul muzeului in urma cu 50 de ani, intr-o stare avansata de degradare.
Noul concept expozitional are in vedere o mai buna precizare a reperelor stilistice ale diferitelor scoli prezentate.
Cu ocazia redeschiderii oficiale, a fost lansat si albumul Galeriei de Arta Europeana care contine reproduceri ale capodoperelor reprezentative pentru scolile artistice prezentate in expunere.