Un atelier interactiv cu arheologul Catalin Pavel,
la Fundatia Calea Victoriei, din 16 iunie, orele 18:30
Închipuiţi-vă că aveţi o carte care vă interesează teribil dar căreia, pentru a o putea citi, trebuie să-i daţi foc. După cum această lectură transformă textul în cenuşă, aşa şi săpătura arheologică transformă un sit infinit de complex într-o groapă cu cîteva obiecte pe margine. Tot ceea ce a scăpat arheologului e pierdut pentru totdeauna şi reprezintă irosirea unei resurse ce nu se poate reînnoi– vestigiile unei epoci istorice.
E de înţeles deci că o cercetare care distruge va trebui să se organizeze într-un fel cu totul deosebit. Cursul se va ocupa pe îndelete de acest statut special al arheologiei la graniţa dintre ştiinţele exacte şi disciplinele umaniste, ca şi de poziţia paradoxală a arheologului ca meşteşugar, istoric, detectiv şi călător în “ţara străină” a trecutului nostru.
Vom lucra cu exemple şi imagini; veţi putea să recunoaşteţi obiecte, să rezolvaţi probleme de arheologie, să luaţi decizii de săpătură şi să intepretaţi situaţii stratigrafice ciudate.
Planul cursului:
primele 5 ateliere au loc in iunie-iulie
1. De ce săpăm: arheologie, antropologie, istorie
2. Premisele fundamentale ale arheologiei: vocabular şi concepte
3. Metodele cercetării arheologice sistematice: aşezări şi necropole
4. Înregistrarea săpăturii arheologice: “transferul” sitului pe hîrtie
5. Cum gîndeşte un arheolog: inferenţă, explicaţie, naraţiuni alternative.
—————————————————————————
urmatoarele 5 ateliere au loc in septembrie-octombrie:
6. Universul tehnic al arheologiei: cum se sapă în situaţii obişnuite şi neobişnuite
7. Arheologia de salvare: cea mai legitimă formă de arheologie
8. Studiu de caz: ultimele cercetări la Troia
9. Interdisciplinaritatea: arheologia şi cele 1001 de ştiinţe
10. Filmul imaginar al unei zile de şantier
Catalin Pavel este licenţiat în Jurnalism şi Ştiinţele comunicării, licenţiat în Istorie, detine master în istore antică şi arheologie si este doctorand în arheologie. Burse detinute: Erasmus (2001-2002, Münster), Chevening (2005-2006, Oxford, Hertford College) si New Europe College (Bucureşti, 2007-2008). A realizat sapaturi arheologice la Tropaeum Traiani (Adamclisi), Haltern, Milet, Volubilis, Bibracte, Horcott Gloucestershire, Noviodunum (Isaccea) si Troia.
Fundatia Calea Victoriei
021- 311 44 64 sau 0723 167 892
Mai 2008