Intre blocuri suntem noi, lalelele
La capitolul monumente publice si fantani amplasate, Primaria Sectorului 2 este de departe campioana in `lupta` cu celelalte sectoare. Institutia condusa de Neculai Ontanu a amenajat fantani arteziene in Obor, Plumbuita, Lunca Florilor, Tei. Primaria are si un program numit `restituiri culturale` prin care au fost amenajate busturi dedicate unor personalitati ca Nichita Stanescu, Ion Voicu, Alexandru Tatos sau Ion Creanga. In sine, ideea este foarte buna. Important este cum se pune aceasta in practica. Au fost refacute parcuri, au fost amenajate scuaruri.
Problema e ca pentru amplasarea acestor monumente nu prea au fost consultati specialisti : in afara de cei care sunt oricum angajati ai primariei : si multe din monumentele create nu au aviz de la Ministerul Culturii. Asa am ajuns sa avem un avion in Colentina, o fantana arteziana care aduce a wc public la intersectia Caii Mosilor cu strada Traian. In Parcul Tei a aparut o zona dedicata Azerbaidjanului si fostului presedinte-dictator al acestei tari Heydar Aliyev. Nu stim daca din pur nationalism sau pentru ca au vreun castig, lucrarile din zona Aliyev au fost finantate de oamenii de afaceri azeri din Romania.
Din 2003, Pantelimonul, un cartier cu blocuri muncitoresti, s-a ales si el cu un monument. E vorba de un grup de opt lalele, `cu una franta prematur`, amplasata la intersectia soselelor Pantelimon si Iancului. Ele au fost amplasate intr-un scuar, reamenajat de primarie. Elementele sunt executate din inox si au inaltimi cuprinse intre 2,5 si 3,5 metri. Ele sunt montate pe un soclu de granit de 25 de metri patrati. Monumentul este in acelasi timp si fantana arteziana, iar noaptea acesta este luminat cu 18 spoturi de diverse culori amplasate pe suprafata soclului. Intr-o parte exista o placuta pe care este scris numele monumentului, `Metafora vietii`, si un citat dintr-o poezie a lui George Cosbuc: `O lupta-i viata: deci te lupta/Cu dragoste de ea, cu dor`.
Care este legatura dintre acest citat, numele lucrarii si lalele ? Care este `metafora vietii`? Noi nu am reusit sa ne dam seama. Exista si un lucru bun care a venit odata cu amplasarea lucrarii. In jurul ei au fost instalate banci si, putin mai incolo, in acelasi scuar dintre blocuri exista si un mic parc de joaca pentru copii. In parculet este si o ghereta pentru paznicul care are grija de monumentul care a costat 1,1 miliarde de lei vechi. Realizatorul lalelelor dintre blocuri este Ionel Stoicescu, acelasi sculptor care a realizat capetele grotesti din Parcul Herastrau.
Dumneavoastra va plac lalelele din Pantelimon? Votati in sondajul alaturat.