Joan Ponc, Antoni Tapies, Antonio Saura, Luis Feito, Martin Chirino, Jose Guerrero, Joan Hernandez sau Jorge Oteiza sunt doar cativa dintre artistii prezenti in prima expozitie pe care fundatia spaniola "la Caixa" o aduce in Romania. Selectia oglindeste schimbarea pe care au experimentat-o artele plastice din Spania in anii '50 si '60 ai secolului trecut, reflectand reformele politice, economice, sociale si culturale care s-au produs in perioada postbelica. Artistii acestei perioade, de dupa Razboiul Civil din Spania, promoveaza o arta abstracta, informala, cu care au dobandit rapid faima internationala, arta lor fiind profund influentata de cele doua figuri importante ale artei spaniole de dinaintea celui de-al doilea razboi mondial: Picasso si Miro. Publicul roman are astfel posibilitatea intalnirii cu opere semnate de Joan Ponc si Antoni Tapies, care oglindesc suprarealismul lui Miro, dar si cu lucrari care ilustreaza universul gestual, material si spatial al unor artisti care reprezentau atunci "informalismul" si expresionismul abstract, precum Antonio Saura, Manuel Millares, Luis Feito, Rafael Canogar si Martin Chirino.
Antoni Tapies - Triburi (ulei pe panza)
Acestia au format, la acel moment, grupul El Paso, impreuna cu renumiti artisti ai perioadei, ca Antoni Tapies la Jose Guerrero, Joan Hernandez Pijuan sau Gustavo Torner. Expozitia include, de asemenea, trei opere realizate de Jorge Oteiza, artistul din Tara Bascilor care a dezvoltat o sculptura personala si independenta.
Prezenta la eveniment, directoarea colectiei de arta contemporana a Fundatiei "la Caixa", Nimfe Bisbe, ne-a declarat in exclusivitate: "Este o perioada importanta in istoria Spaniei si a artei spaniole, si reprezinta, intr-un fel, o intoarcere a avangardei la modernitate, in Spania de dupa razboi. Acesti artisti au schimbat panorama in arta spaniola si au avut o influenta majora asupra tinerilor artisti. Pentru noi, anii 50-60 reprezinta o perioada stralucitoare, iar artistii prezenti in aceasta expozitie sunt probabil cele mai importante figuri ale acelui moment, Tapies fiind cunoscut la nivel international, la fel si Antonio Saura. De aceea, ne-am gandit ca pentru o prima expozitie in Romania trebuie sa aducem lucrari care sa ne reprezinte identitatea. Vom vedea care este reactia publicului roman, daca exista interes pentru arta spaniola, si ne-ar face placere sa revenim aici si cu alte expozitii". Directorul general al MNAR, Roxana Theodorescu, si-a exprimat si ea, in conferinta de presa ce a precedat evenimentul, "speranta dezvoltarii, in urmatorii ani, impreuna cu Fundatia <<La Caixa>>, a unor proiecte expozitionale care sa reflecte dialogul intre arta moderna detinuta de celebra colectie si arta moderna din diferite tari".
Obra Social "La Caixa" este cea mai importanta fundatie privata din Spania, a doua din Europa si a cincea din lume in ceea ce priveste desfasurarea de activitati sociale. Colectia de arta a fundatiei cuprinde 9000 de opere, dintre care se remarca 700 de piese de arta contemporana.