Rodica Toth Poiata: Am acordat personajelor feminine un loc central in creatia mea in ultimii sase ani, timp in care am sustinut peste zece expozitii personale si in toate acestea, subiectul a fost cu predilectie femeia. Si inca nu am epuizat tema, nici eu, cum nici alti pictori nu o vor epuiza vreodata, pentru ca atat timp cat vor exista pe lume femei, ele vor continua sa inspire creatorii de arta din toate domeniile, gratie diversitatii lor si frumusetii atat exterioare cat si interioare. Prin gratia, sensibilitatea si frumusetea lor, se situeaza cel mai aproape de desavarsirea estetica, ceea ce face sa merite sa-ti inchini opera acestei categorii !
ArtLine.ro: Care este momentul in care stiti ca munca dedicata unei lucrari s-a incheiat, ca nu mai este nimic de adaugat, de modificat?
Rodica Toth Poiata: Starea de echilibru interior si de satisfactie a omului ajuns la "liman", este cea care iti spune ca lucrarea e finita. Este, insa o senzatie care la unele lucrari nu dureaza prea mult, semn ca se poate si mai bine. De aceea, uneori, artistii modifica cate ceva la o lucrare pe care o considerau terminata sau reiau tema in alta varianta.
ArtLine.ro: Cum au fost anii de studentie la Timisoara ?
Rodica Toth Poiata: Pastrez cu drag in suflet orasul Timisoara fiindca am trait ani frumosi acolo, ani de boemie artistica, fiind si la varsta la care grijile nu se afla pe primul plan. Dar orasul in sine este tineresc, are o bogata viata artistica, locuitorii sunt mai calmi decat in capitala si faptul ca sunt ardeleanca, ma face sa ma simt si acum aproape de ei...
ArtLine. ro: Ce personalitati v-au influentat artistic ?
Rodica Toth Poiata: Profesorii universitari pe care i-am avut, nu m-au influentat, ci doar m-au format. Nu au manipulat studentii pentru a forma prozeliti, ci au sadit in noi samanta curiozitatii si a competitivitatii artistice, ceea ce e mult mai important pentru un artist in devenire.
ArtLine.ro: Cateva motive pentru un tanar sa isi doreasca astazi sa devina artist plastic ?
Rodica Toth Poiata: Nu vad pentru un tanar alte motive sa-si doreasca sa devina artist plastic, decat faptul are ceva de spus, simte o nevoie imperioasa de a arata lumii intregi ce frumos se vede lumea prin ochii lui, dublata de pasiunea creatiei, aceea care te face sa te exprimi din punct de vedere plastic, in ciuda perspectivei eventualelor dificultati materiale cu care se confrunta cei mai multi creatori de arta din toate domeniile.
ArtLine.ro: Exista diferente intre colectionarul strain si cel roman ?
Rodica Toth Poiata: Colectionarii de arta sunt foarte diversi. Unii au posibilitati financiare substantiale, dar nu au criterii proprii de apreciere a unei opere de arta si atunci se lasa ghidati de galeristi sau cumpara un "nume". De obicei, colectionarii straini cumpara ceea ce ii impresioneaza, si nu dupa sonoritatea numelui. Categoria de iubitori de arta cea mai larga de la noi, este aceea care rezoneaza cu artistul roman, avand aproximativ aceeasi cultura, sensibilitate si structura sufleteasca, dar acestora le este foarte greu sa devina si colectionari...
ArtLine.ro: Cea mai mare satisfactie pe care o poate simti un artist plastic ?
Rodica Toth Poiata: Satisfactia cea mai mare a unui artist plastic este aceea pe care o resimte cand starea de monolog pe care a trait-o in timpul conceptiei si realizarii unei lucrari, se transforma in dialog in momentul in care mesajul artistic este receptat in acelasi fel de catre privitor. In acele momente, intre artist si privitor se pot naste sentimente umane dintre cele mai nobile, ca gratitudinea, admiratia, prietenia care ii poate uni neconditionat.
ArtLine.ro: Prezentul, viitorul artei plastice romanesti ? Care sunt sansele ca aceasta sa se impuna si sa reziste pe o piata comuna ? Activitati de impresariat in Romania?
Rodica Toth Poiata: Arta plastica romaneasca se afla pe un drum bun, avem o arta de calitate, plina de substanta, poate prea plina pentru gusturile omului modern, care in mare proportie prefera lucrarile pur decorative, cu rol ambiental, care sa il scuteasca de o implicare afectiva in fata unei lucrari cu o anumita incarcatura dramatica. Dupa intrarea Romaniei in U.E. se vor intensifica schimburile culturale cu tarile vecine, ceea ce va duce la largirea orizontului nostru artistic si la o mai buna circulatie a valorilor artistice romanesti. Concurenta nu trebuie sa ne sperie, noi, artistii romani am optat deja pentru o arta plina de profunzime si semnificatii si vom gasi intotdeauna rasunet in sufletele sensibile din toata lumea. Si totodata cu intrarea in U.E., poate vom invata ce inseamna un management artistic eficient, pentru ca acum acest domeniu este deficitar pe piata noastra de arta. Artistul, daca nu este in stare sa gasesca singur solutii, este de multe ori nevoit sa accepte in schimbul promovarii lui artistice, conditii dintre cele mai inechitabile.
ArtLine.ro: O alta directie pentru parcursul vietii daca nu ati fi ales arta plastica ?
Rodica Toth Poiata: Niciodata nu am regretat ca am ales cariera de artist plastic, pentru ca mi-a adus multe satisfactii. Dar daca ar fi fost sa aleg o alta profesiune, as fi avut optiuni diferite, la varste diferite. Chiar si acum, daca as putea consuma timp nu din viata care mi-a mai ramas, ci dintr-un alt timp, al unei realitati paralele, as calatori, as studia, as cunoaste multi semeni si as activa in folosul lor. Dar chiar si asa, ma bucur ca am putut oferi clipe de bucurie celor care mi-au admirat lucrarile!
Iunie 2006