inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Interviu cu pictorita Cezara Kolesnik din Paris. O lucrare semnata de ea a fost achizitionata de Patriarhul Constantinopolului

1 Comentarii


O tinara pictorita basarabeanca a reusit sa ii cucereasca pe iubitorii de arta cu lucrarile sale. Este vorba despre Cezara Kolesnik din Paris.

Tablourile sale sunt expuse in galeriile de arta din lumea intreaga. De asemenea, creatile sale au fost cumparate de colectionari de arta. Sanctitatea Sa Bartholomeus I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol a achizitionat o lucrare semnata de Cezara Kolesnik.

Cezara pune accentul pe portretele de copii, realizate minimalist. Copiii pictati de artista par maturi. Fetele lor tradeaza griji obsesive. Ochii lor "vorbesc" despre dramele lor - despre singuratate, despre plecarea parintilor in strainatate la munca.

La varsta de 10 ani a fost cucerita de un catalog cu picturile lui Marc Chagall. Este fascinata de intensitatea cromatica, dar si de fibra emotionala care se degaja din picturile lui  Marc Chagall.  De asemenea, Cezarei ii place Monet, in mod special lucrarea "Nuferii".

Cezara Kolesnik a acordat un interviu pentru website-ul artLine.ro:


- Va rog sa vorbiti despre dumneavoastra.

- M-am nascut in Republica Moldova, in oraselul Cornesti. Mi-am facut o parte din studii la Chisinau si am continuat in Franta. Am studiat pictura si istoria artelor. In ultimii ani de studii am hotarit sa ma specializez in piata de arta si expertiza. Masteratul in istoria artelor la Sorbona mi-a permis sa ma apropii de domeniul expertizei in pictura secolului XIX-XX.

Am inceput sa pictez din perioada copilariei. Si imi place sa combin pictura si istoria artelor.

- Am citit pe Internet ca locuiti in Franta. De ce in Franta?

- Franta a fost tara in care mi-am continuat studiile, in primul rand din motivul ca am absolvit liceul francez din Chisinau.

- Cum ati descrie picturile realizate de dumneavoastra?

- Cred ca pictura in general este greu de descris, pictura trebuie privita. Pot explica subiectele la care lucrez in ultimul timp. De exemplu portretele de copii au inceput acum trei ani, cand ma pregateam pentru o expozitie la Chisinau, dar din cauza evenimentelor din aprilie 2009 aceasta expozitie n-a avut loc.

Seria "Oda copilariei" era dedicata copiilor din Republica Moldova, victime colaterale ale emigrarii parintilor. Am inceput aceasta serie ca o meditatie pe tema copilariei, a copiilor care cresc fara parinti si ce reprezinta copilaria in memoria noastra colectiva. Aceasta serie a fost un inceput in cautarile mele artistice, care m-a facut sa aprofundez tema copiilor pina acum.

Alte teme la care lucrez sunt seriile "Copacii vietii" si "Dealurile". De asemenea imi place sa realizez ilustratii si imi plac povestile.

- Realizati ilustratii pentru carti de povesti? Scrieti si povesti?

- Parintii mei fiind scriitori, am crescut printre carti si tablouri. Am ilustrat cateva carti in Republica Moldova.

Am ilustrat cateva carti pentru copii: "Peripetiile lui Tumpi" de Sergiu Grosu, "Sania cu zurgalai" de Lidia Codreanca, "La prohodul Iubirii" versuri, de Lidia Codreanca. De asemenea am realizat si cateva coperti ale "Basarabiei necunoscute " de Iurie Colesnic. Din pacate aceste carti nu mai sunt reeditate, deci nu stiu cum se mai pot gasi. Nu-mi ramane decat sa ilustrez ceva nou.

Ma intereseaza literatura pentru copii, indeosebi povestile din intreaga lume, am inceput un proiect de carte cu ilustratii, o istorioara despre Craciun - o poveste despre familie si regasire. Sper sa o realizez cat mai curand, ma gandesc la o versiune audio in diferite limbi.

M-am gandit la o versiune audio, in franceza si romana, citita de o tinara. Am inregistrat deja acest text citit. Versiunea audio a fost gandita in principiu pentru copii care creste in Franta si vorbeste si limba romana, ilustratiile fiind un suport materialului audio.

Am hotarit ca aceasta poveste poate fi tradusa in mai multe limbi, fiind ceva universal.

Proiectul meu de carte, "Poveste de Craciun", in franceza - "Conte de Noel", e vorba despre cautarea de sine , singurate si regasire. Este povestea unui copil care porneste in cautarea iernii pentru a o intreba de ce trimite frigul pe pamant. In drumul sau intalneste personaje care il vor ajuta sa inteleaga ca unele lucruri nu se pot schimba, iar altele apar in calea nostra pentru a ne conduce la locul in care ne vom regasi si vom fi fericiti. Este o poveste de Craciun - o noua abordare, unde copacul de Craciun nu are simbolica religioasa, dar universala, de Copac al Vietii.

Diferitele expozitii care apar si care imi cer mult timp si energie ma impiedica sa termin acest proiect,.

- Am inteles ca aveti o expozitie la Bruxelles. Unde? Ce lucrari expuneti? Cit timp vor fi expuse lucrarile dumneavoastra la expozitia de la Bruxelles? Ce feed back aveti de la vizitatorii expozitiei?

- Ultima expozitie a avut loc la Bruxelles, in incinta prestigioasa "Cercle de Lorraine", organizata de "Artistes du Monde" din Franta. Acest salon international a fost deschis publicului timp de 4 zile, 10-13 mai 2012. Am expus 13 lucrari, pe pinza si tehnica mixta, am ales ce cred eu mai reprezentativ din creatiile mele, cateva portrete, cateva ilustratii, si cativa copaci.

La acest gen de expozitii feedbackurile vizitatorilor pot intarzia, insa cei care au vizitat standul meu, au reusit sa achizitioneze lucrari si multi dintre ei au fost interesati sa cunoasca mai bine picturile mele, mai ales via sitului internet www.cezarakolesnik.com.


Revenire, ulei pinza 50x50 cm


Copacul mistic, 50x50 cm, ulei pinza


Cleopatra, 100x100 cm, ulei pinza (seria Oda copilariei)


Je ne sais pas, 80x80 cm, ulei pinza

- Ati expus si in Romania?

- In Romania am participat la cateva tabere de creatii, care s-au finisat cu expozitii colective de sfarsit de tabara. O adevarata expozitie in Romania inca nu am avut, dar imi doresc acest lucru. De asemenea, imi doresc o expozitie si la Chisinau

- Puteti sa-mi spuneti la ce lucrati acum? Despre ce este vorba?

- De obicei artistii nu prea isi deschid tainele creatiilor, eu ma gandesc de ceva timp la picturi pe format mai mare, mi-as dori sa experimentez mai mult culoarea si materia. Sunnt inca in faza de conceptualizare a actiunilor artistice.

- Cine cumpara tablourile dumneavoastra?

- Pe site-ul meu exista un shop, unde publicul amator dar si cei curiosi pot consulta lucrarile si preturile lor, le pot cumpara online sau ma contacta direct. Colectionarii lucrarilor mele sunt oameni extrem de diferiti, nu exista o categorie exacta. Sunt oameni din diferite tari, orizonturi si varste, care pur si simplu nu au uitat de "micul print" ce se ascunde in ei.

Daca as mentiona o personalitate publica la care tin extrem de mult, este vorba de Marele Patriarh Ecumenic Bartholomeus care are o lucrare de-a mea in colectia sa, si cu asta ma mandresc foarte mult.

- Ce ati vrea sa faceti si nu aveti timp, resurse, etc.?

- Utopic mi-as dori sa ma intorc in timp intr-o zi exacta a copilariei mele, cand sarbatoream Noaptea de Sinziene. Mai realist mi-as dori sa petrec mai mult timp cu oamenii pe care ii iubesc, sa le pot arata tarile si locurile care le-am vizitat in ultimii ani ( imi dau seama ca si asta suna putin utopic).

Seria "Noaptea se lasa in Bucovina", 50x50 cm, ulei pinza

Trandafir de la Moldova, 70x55 cm, ulei pinza


Sasha, 50x50 cm, ulei pinza


Trofimash, 100x100 cm, ulei pinza (seria Oda copilariei)


Vis cu dragonul rosu, 50x50 cm, ulei pinza



Foto de la expozitia la Comisia Europeana, sala Berlaymont, mai 2011, Cezara Kolesnik impreuna cu: comisarul european Dacian Ciolos, sculptorul Dumitru Verdianu, pictorita Natalia Plamadeala si ambasadorul Republicii Moldova in Belgia, Mihai Gribincea, expozitia" Podul de flori", organizata de Ludmila Bulgar Institut Européen pour la Moldavie.

Sursa foto: Cezara Kolesnik


Daniel Todoran-Rares
editor artline.ro
Voteaza


Comentarii 1 comentarii
petru colar

minunata iscusinta in pictura .se vad instantaneu oriinile artistei, locurile copilariei. mare bucurie sa le privesti.

0 2012 reply
1 0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Mungiu poate ramane fara Oscar, din cauza grevei de la Hollywood

Dupa ce premiera din Statele Unite a peliculei lui Cristian Mungiu, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", a fost programata mai devreme pentru a prinde "calificarea" la Oscar, sperantele regizorului pot fi ...

Interviuri incomode in "Homo Silagenssis"

Lansarea celui de-al doilea volum "Homo Silagenssis" semnat de jurnalistul Daniel Sauca a avut loc la inceputul acestei saptamani, intr-un cadru din care nu au lipsit oficialitatile locale si ...

Învăţământ 60 de miliarde de lei vechi pentru investiţii, returnate la buget

Peste 60 de miliarde de lei vechi, daţi de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului pentru dotarea şcolilor cu mobilier şi calculatoare, vor fi returnate la ...

Filmele noastre zguduie Parisul

Pelicula "A fost sau n-a fost?" a avut parte de aprecieri elogioase la festivalul "Le Paris du Cinema Roumain". Filmele noii generatii de cineasti romani fac sali pline la Paris. ...

Jazz si poezie cu Johnny Raducanu si Ion Caramitru

br> Lirica româneasca de ieri si de azi prinde aripi de muzica. Recitalul "Dialoguri si fantezii în jazz", cu Ion Caramitru si Johnny Raducanu se reia la Teatrul National, miercuri, 21 ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline