inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Interviu cu Constantin Flondor

1 Comentarii
Elite Art: Nu cu multă vreme în urmă a avut loc expoziţia „Pictori de azi la Balcic”. Mulţi artişti sunt deja veterani ai taberei organizate acolo. în fiecare an însă pentru dumneavoastră a fost o premieră. Povestiţi-mi despre această experienţă.
 

Constantin Flondor:
Da, eu am fost pionier, cel mai tânăr din echipa care tot s-a dus la Balcic. Sigur că-mi doream sa ajung, de fapt este o năzuinţă a fiecăruia dintre noi, cei de aici, din acest spaţiu să vedem acele locuri care mai pot aminti din ceea ce a însemnat odată, în fond, România sub un regat. Întâlnirea cu Balcicul a fost şi o bucurie, dar au existat şi dezamăgiri. Multe lucruri se simt că se pierd, am înţeles şi de la ceilalţi colegi că de la an la an dispar. De exemplu, palatul doamnei Cecilia Cuţescu Stork nu ştiu dacă mai are mulţi ani de supravieţuire în cazul în care nu se întâmplă ceva, dacă statul român nu este capabil să îl cumpere, să îl restaureze, ceea ce înseamnă totuşi un efort substanţial. Bucurie a fost sa văd grădinile reginei, un spaţiu miraculos, un labirint pe două-trei nivele, urci, cobori, descoperi câte o clădire, câte un palat. În rest, faleza, spaţiul spre Marea Neagră. Desigur, acum sunt restaurante, merg maşinile, merg turiştii, hotelurile încă mai au un parfum comunist, însă locul este formidabil şi relieful foarte dinamic. Se vede că a fost un loc mirific, mai e şi acum, dar trebuie să cauţi. A fost un vis, însă asistăm cu tristeţe că uşor uşor se degradează, se transformă, devine altceva.

- Mai înseamnă ceva Balcicul pentru români?
- Ar mai însemna un model dacă iar ne referim la cele câteva lucruri, dar cere o punere în atenţie. Şi la noi în ţară sunt biserici care se dărâmă, sunt spaţii vechi uitate care sunt şi acum extraordinare şi te miri că mai şi există, dar cărora totuşi trebuie să le dăm atenţie. Chiar şi în Bucureşti sunt asemenea locuri, cum ar fi Lipscaniul plin de restaurante. Este mult de făcut şi cu cât trece timpul cu atât va fi mai greu de reparat, restauraţia în timp devine mai dificilă, mai costisitoare şi cred că şi mentalitatea noastră probabil că s-a mutat genetic, nu ne mai pasă foarte mult. Se construieşte superînalt, ca în cazul bisericii Sf. Iosif, arhitectura aceasta nouă nu prea mai ţine cont de nicio lege a sistematizării, nu mai respectă vechiul Bucureşti. Dar, încetul cu încetul, ca la Balcic, trebuie să ştii pe unde să umbli, pe ce străzi şi în ce locuri ca să descoperi farmecul de altădată al Bucureştiului.

- În picturile expuse nu am putut să nu remarc o anumită predilecţie. Într-un articol publicat în Arta din 1990, vorbeaţi de „prezenţa unui continuu referent: natura.” De unde această dragoste pentru natură?
- Este o dragoste firească pentru fiecare dintre noi care ne naştem pe această lume. Poate unii cu predilecţie pentru fantezie au ajuns la convingeri diferite de ale mele. Eu însă cred că arta trebuie să fie o natură secundă, unde creatorul nu mai este Dumnezeu ci sunt eu, pictorul, şi unde este creată o lume paralelă cu lumea dată. Mai există oameni de artă care au această fascinaţie, această admiraţie, această realitate care ne este dată şi care se află în natură, în lumea care ne înconjoară şi care este suficientă ca să ne hrănească creativitatea pe care o avem. Şi atunci cum se manifestă să zicem imaginaţia, fantezia şi creativitatea mea când stau în faţa unei naturi, în faţa mării, în faţa cerului, în faţa unui pom? Atunci când intervin problemele de limbaj şi faptul că natura e atât de complexă încât niciodată nu poate fi cuprinsă; întotdeauna există zone din care încă mai poţi învăţa ca pictor, din care încă te mai poţi hrăni. În pictură descoperi lucruri ce încă mai sunt vechi şi rare chiar şi la 70 de ani. Ca să îl parafrazez pe Brâncuşi, atunci când nu vom mai fi elevi în faţa unei naturi sau a unei picturi înseamnă ca am murit demult, că am dispărut. Atunci începi să te repeţi, începe un manierism, încep alte lucruri de care trebuie să ne ferim.

- O dragoste ce a fost întregită de pasiunea pentru matematică, nu?
- Ah, da. (râde) Desigur, înainte eram mai direct legat de matematică, iar rezultatele erau tot felul de construcţii geometrice fie în plan, fie în spaţiu. Ca să ne referim la o perioadă care străbate anii ’70, cel puţin zece ani buni, din 1970 pânăîn 1980.

- Cât de departe pot merge împreună cele două, pictura şi matematica?
- Nici nu ştiu dacă am ajuns eu atât de departe pe cât ar putea să se întâmple. Eu mai mult am balansat între matematică şi pictură, când am părăsit-o pe una în favoarea celeilalte, când, intrând foarte mult în matematică, mai părăseam pictura. Aici aş parafaza pe George Braque, care în prima tinereţe avea o pledoarie mai mare pentru geometrie şi raţional şi spunea: îmi place raţiunea care corecteaza intuiţia. După aceea, într-o altă fază, intrând într-o pictură mai liberă şi  desparţindu-se de Picasso, de cubism, de toate lucrurile acelea o spune exact invers: îmi place intuiţia care corectează raţiunea – o paralelă bună cu ce s-a întamplat la mine. Totuşi, înainte ca pânza de a fi un copac, o mare şi aşa mai departe, este o armătura de linii care spiritualizează şi stabileşte traseele în cadrul suprafeţei. La mine lucrurile se petrec intuitiv, eu judec dreapta, stânga, sus, jos, dar sunt puţin mai baroc.

- Iar dacă nu aţi fi ales calea picturii încotro aţi fi luat-o?
- În tinereţe îmi plăcea muzica, am luat lecţii de pian, am şi compus când eram îndragostit la 13-14 ani nişte tangouri, nişte valsuri. Muzica mi-a plăcut, am facut teme şi cu studenţii legate de relaţia aceasta muzică-pictură.

- Aţi simţit vreodată că trăiţi prin lucrările studenţilor?
- Da, aş putea să spun ca am simţit şi aceasta. Acum nu ştiu dacă este un lucru bun, unii au şi criticat-o deşi nu mi se pare că există o prea mare apropiere mai ales în faza de ucenicie a studentului faţă de felul meu de a fi şi a gândi. Mi se pare că este o falsă problemă, neesenţială. Fiecare în faza lui de formare poate avea un model care nu trebuie neapărat să fie profesor, pot să fie şi alte modele din cadrul istoriei artelor deoarece cu timpul de la sine işi va forma propriul drum.

- După mai multe etape în cele din urmă aţi revenit la pictura de şevalet înainte de constituirea grupului Prolog. De ce aţi simţit nevoia acestei reîntoarceri?
- Există un text al lui Erwin Kessler în care spune că Paul Gherasim, care a construit şi a generat gruparea Prolog, acum îl citez direct pe Kessler: „l-a absorbit pe Flondor din grupul Sigma”. Despărţirea mea amicală cu grupul Sigma de fapt a avut loc înainte de a intra în gruparea Prolog. Se întâmpla prin anii '80, cel puţin cu cinci ani înainte mă întorceam la pictură, poate că eram fascinat de Bernea, de ce se mai întâmpla în pictura de la noi dar şi în lume. Experienţa aceasta de zece ani cu 111 şi Sigma a fost ca o călătorie în diferitele probleme ale universului formal, al limbajului plastic şi m-am întors la pictură ca după o excursie frumoasă prin lume.

- Aşa cum aţi amintit, înainte de Prolog a existat 111 şi Sigma. De ce mult timp alături de alţi artişti şi nu pe cont propriu?
- Aşa mi-a fost dat să fiu. Nevoia de solidaritate, de a fi împreună cu alţii poate fi o explicaţie. Mi se pare că a fi într-o grupare nu e o treabă chiar atât de simplă şi nu ţine de uşurarea felului tău de a fi ca artist, ci este o şcoală pe care trebuie să o ai. Sunt mulţi care nu pot exista într-o grupare din cauză că trebuie să se daruiască, trebuie să îşi potolească orgoliul. Din starea de artist individual trebuie să se transforme într-o persoană capabilă de a iubi rezultatele amicului de lângă. Aici nu este o lecţie uşoară de obţinut şi trebuie să fii bun prieten, cum suntem şi noi de altfel, ca gruparea să reziste, altfel se dărâmă tot.

- La final, vă invit la un scurt exerciţiu, interesant aş zice. Caracterizaţi în câteva cuvinte următoarele persoane: Horea Paştina.
- Ardelean, blând dar îndârjit, voce moale dar tărie de caracter, şi ascultător dar şi încăpăţânat.

- Mihai Sârbulescu.
- Mobil, foarte prietenos, pictura lui are şi acum o vivacitate.

- Paul Gherasim.
- Patriarhul grupării noastre, un înţelept, este de asemenea un îndârjit dar care te ia cu blândeţe, te ia atât de blând dar te duce pe un drum important de la care nu te poţi abate.

- Şi ultimul, dar nu cel din urmă: Constantin Flondor.
- Păi ce să spun despre mine (râde)? Mă simt paradoxal, am şi lucruri bune, şi toate cele rele ale lumii şi atunci m-e foarte greu să îmi dau o definiţie, să văd ce cumpăneşte, ce este primordial. Fratern şi deschis, cam acestea ar fi.

- Vă mulţumesc.


(interviu realizat de Adrian Apostol)


Lucrări ale artistului realizate în cadrul proiectului „Pictori de azi la Balcic”, ediţia septembrie 2012, sunt expuse la ELITE ART GALLERY din strada Academiei, nr.15 şi pot fi văzute în fiecare zi de luni până vineri, între orele 11:00 şi 19:00, iar sâmbătă între orele 10:00 şi 14:00.
ELITE ART GALLERY este un proiect al Asociaţiei ELITE ART Club UNESCO, iniţiat în 2008 în urma dezvoltării proiectului PICTORI DE AZI LA BALCIC şi se doreşte a fi o modalitate modernă, atractivă şi interactivă de a pune la dispoziţie servicii care ţin de domeniul artei: expoziţii şi vernisaje, consultanţă, impresariat artistic.


Ianuarie 2013

 
Voteaza


Pe acelasi subiect: Constantin Flondor | Brancusi | Picasso
Comentarii 1 comentarii
Alex

Owning Chanel designer label hndabags may be a measure which a lovely lovely lady has fantastic taste in fashions and is no stranger to the latest progress in fashion. It will not represent ones own, these products of course stand the house of more durable quality and design fineness, with businessmen swearing inside their lives because hndabags might easily exist check of your and therefore widespread start using. The most suitable matter within the manufacturing most typically associated with Chanel purses and purses, and the stores themselves demand to pass accurate quality laboratory tests to ensure that however these are suitable for building up these chicks accessories. It's no surprise that they are at high think not only by fashion designers and celebrated public figures across the globe, but also purveyors considered one of durable manufactured goods that respect so many people of hard wearing fashion and funky chic.

0 2013 reply
0 0
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Opera Comica pentru Copii prezinta premiera baletului Lumea Papusilor si lanseaza campania Papusile Operei Comice
Opera Comica pentru Copii prezinta premiera baletului „Lumea Papusilor” si lanseaza campania „Papusile Operei Comice”

Pe 23 si 24 septembrie, Primaria Capitalei, prin Opera Comica pentru Copii (OCC), prezinta, in premiera, baletul „ Lumea Papusilor ”, in regia si coregrafia lui Catalin Caracas, cu ...

Prietenul la nevoie se cunoaste
Prietenul la nevoie se cunoaste

Athenee Palace Hilton, Bucuresti Licitatia Colectiei Ninette Schapira & Gheorghe Raut 27 septembrie 2017, ora 20.30 In aceleasi acorduri cu Festivalul George Enescu aflat in plina desfasurare, ...

Invingatoare Licitatia Doamnelor Artelor Frumoase Romanesti
Invingatoare – Licitatia Doamnelor Artelor Frumoase Romanesti

Artmark, Palatul Cesianu-Racovita Licitatia Doamnelor Artelor Frumoase Romanesti 3 octombrie 2017, ora 19.30 “Cred ca femeia cand va ajunge sa se cunoasca pe ea insasi, va grabi evolutia ...

Musicalul We Will Rock You in Romania
Musicalul "We Will Rock You" in Romania

Premiera 10 aprilie 2019, ora 19.30, Sala Palatului, Bucuresti Lansat in 2002 de Brian May si Roger Taylor, in colaborare cu Ben Elton, musicalul "We Will Rock You" imbina o poveste ...

Vernisaj Bucuresti de la urbea patriarhala la capitala marilor infaptuiri
Vernisaj "Bucuresti – de la urbea patriarhala la capitala marilor infaptuiri”

Muzeul Municipiului Bucuresti va invita la vernisajul expozitiei „Bucuresti - de la urbea patriarhala la capitala marilor infaptuiri", care va avea loc in ziua de miercuri, 20 septembrie ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline